AFP or licensors

Tienduizenden verpleegkundigen en andere medische beroepen leggen opnieuw het werk neer in Verenigd Koninkrijk, "grootste staking in de zorg"

In het Verenigd Koninkrijk staken vandaag en morgen tienduizenden verpleegkundigen, ambulanciers, paramedici en andere medische beroepen. Volgens de vakbonden gaat het om de grootste staking ooit in de Britse zorgsector. In december hadden ze ook al een aantal keren het werk neergelegd. De stakers eisen meer loon en betere werkomstandigheden.

Er komt maar geen einde aan de stakingsgolf in het Verenigd Koninkrijk. Vandaag en morgen is het opnieuw de beurt aan de zorgsector. Naar schatting tienduizenden mensen leggen de komende twee dagen het werk neer. En dat is niet de eerste keer. Ook in december waren er al stakingen in de zorg. Het gaat vooral om verpleegkundigen, maar ook om ambulanciers, paramedici en andere medische beroepen. Allen eisen ze een hoger loon en betere werkomstandigheden.

"Er wordt al jaren gevochten voor een eerlijker salaris voor de verpleegkundigen en er wordt al jaren gezegd dat de zorgdruk te hoog is, maar er wordt niet geluisterd. En de reden dat er nu gestaakt wordt, is omdat iedereen uit elk onderdeel van de zorg doorheeft dat het niet langer zo kan doorgaan", vertelt de Nederlandse Lisette Bijlsma, die in Oxford werkt. "Het enige wat je als verpleegkundige wil doen, is de beste kwaliteit zorg aan je patiënten geven en dat gaat al een hele tijd niet meer. Daarom: genoeg is genoeg."

AFP or licensors

Duizenden ziekenhuizen in Engeland zullen de gevolgen van de staking voelen. Die staan sowieso al onder druk door de vele wintervirussen die rondgaan, een gebrek aan personeel en de nasleep van de coronapandemie. Spoeddiensten en afdelingen waar kanker behandeld wordt, zullen tijdens de twee dagen durende staking wel operationeel blijven. Duizenden andere afspraken zullen worden uitgesteld.

Ambulanciers zouden enkel reageren op de meest dringende oproepen. De vakbonden in Wales nemen voorlopig niet deel aan de staking. Zij hebben wel een hoger loon kunnen afdwingen.

Inflatie

Vorige week woensdag was er nog een grote staking van leerkrachten, universiteitsprofessoren, ambtenaren, treinbestuurders en buschauffeurs. Ook zij eisten een hoger loon, dat op zijn minst de hoge inflatie compenseert. Ook in het onderwijs wordt al jaren geklaagd over een structurele onderfinanciering.

Ook in andere sectoren is de voorbije maanden al gestaakt, zoals bagageafhandelaars op luchthavens, douaniers, rij-instructeurs en werknemers bij de post.

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk bedraagt momenteel rond de 10 procent, het hoogste percentage in 40 jaar. Omdat de lonen niet automatisch mee stijgen, zoals in ons land, hebben veel Britten het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

De Britse regering liet vorige week nog maar eens verstaan dat het de lonen in de publieke sector niet kan verhogen in lijn met de inflatie. Dat zou de inflatie nog meer aanjagen, vreest de regering. Ze lijkt nu vooral te willen wachten tot de inflatiecijfers weer dalen, in de hoop dat de eisen van de vakbonden dan makkelijker van tafel geveegd kunnen worden.

Meest gelezen