18 maanden cel gevraagd voor 71-jarige man die minister Zuhal Demir (N-VA) bedreigde

Het openbaar ministerie heeft een gevangenisstraf van 18 maanden gevraagd voor een 71-jarige man die 217 haatberichten stuurde naar zowel minister Zuhal Demir als voormalig N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys. Volgens de advocaat van Demir was de toon van de berichten heel dreigend.

De Belg, die in Italië woont, stuurde van zijn woonplaats e-mails en haatberichten naar de twee politici omdat zij vaak als gezicht van de N-VA naar buiten traden en hij de N-VA als een neofascistische partij beschouwde. De man verdedigde zich door te zeggen dat zijn familie na de wereldoorlog verschrikkelijke dingen meegemaakt heeft. Hij voegde er aan toe dat hij spijt heeft van zijn daden.

Omdat de berichten alsmaar dreigender werden, werd in 2018 klacht ingediend bij het parket. Hij verstuurde de berichten via verschillende valse namen, maar via het IP-adres van de man kon zijn woonplaats getraceerd worden.

Omdat het onderzoek bijna 5 jaar geduurd heeft, is volgens de advocaat van de beschuldigde de redelijke termijn overschreden. De advocaat vroeg dan ook om zijn cliënt schuldig te verklaren, maar hem geen straf op te leggen.

De uitspraak in de zaak volgt op 7 maart.

Meest gelezen