Geert De Feyter

Groenblauwe stapstenen om natuur te verbinden in Ternat

Het Agentschap Natuur en Bos wil de natuur in Ternat toegankelijker maken door natuurgebieden met elkaar te verbinden. Onder meer langs de Muggenbeek in Ternat worden water en bos met elkaar verbonden. Het gaat om zogenoemde groenblauwe stapstenen. Het is één van de 24 projecten in Vlaanderen die voor meer natuur moeten zorgen. 

Het Agentschap Natuur en Bos werkt samen met het project Natuur in je Buurt aan een natuuroplossing. Ze willen iedereen van natuur laten genieten, zowel nu als in de toekomst en daarom zoeken ze projecten die een natuuroplossing kunnen realiseren. Eén van de 24 projecten zijn de groenblauwe stapstenen langs de Muggenbeek in Ternat. “Met de groenblauwe stapstenen tussen de twee natuurgebieden Liedekerke Hertogenbosch en het natuurgebied Steenvoorde willen we planten en dieren met elkaar in aanraking laten komen. Daarnaast willen we ook een natuurbeleving realiseren voor de inwoners zodat ze hier kunnen vertoeven of rusten", vertelt schepen van milieu Geert de Feyer

Subsidies

Met de verkregen subsidies zijn er al plannen vertelt Geert De Feyer: "We gaan de subsidies gebruiken om twee stukjes grond die we recent aangekocht hebben in te richten en ook de Chiroweide verder in te richten met natuurlijke speelelementen."

Plan Steenuil

De groenblauwe stapstenen zijn volgens de schepen het ideale project voor natuurrealisatie: “Het kadert helemaal in ons plan steenuil. We hebben met het ANB, het Regionaal Landschap Pajottenland, het lokaal bestuur Liedekerke en Pro Natura hebben we plan steenuil opgericht om de twee natuurkernen met elkaar te verbinden. De bedoeling van dit plan is om de natuurbeleving te verhogen en natuur bij te creëren.” 

Meest gelezen