Peter Malaise

Basisschool in Etikhove geëvacueerd na brand in boekenklas. "Veel schade, maar gelukkig veel erger vermeden"

In Etikhove, deelgemeente van Maarkedal, is de hele Vrije Basisschool geëvacueerd nadat brand uitgebroken was in de boekenklas. De 160 leerlingen moesten tijdelijk naar het gemeentehuis. Enkele leerkrachten konden de brand zelf blussen. De brandweer, die ook snel ter plaatse was, gaf het gebouw na een tijdje opnieuw vrij. Er vielen geen gewonden, de schade aan de boekenklas is wel groot. 

Rond 10.00 uur vanmorgen is in Etikhove, bij Maarkedal, de hele Vrije Basisschool ontruimd. Dat gebeurde nadat brand was ontstaan in de boekenklas. "De boekenklas is een klas achteraan in een bijgebouw van de school waar de kindjes gaan lezen", doet burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA) zijn relaas. "Vanmorgen zou een halogeenlamp daar vuur gevat hebben. Op dat moment was er een juf met enkele kindjes aanwezig in de klas. Gelukkig heeft zij snel gereageerd." Enkele leerkrachten konden de brand zelf blussen. 

Intussen werden alle leerlingen, zo'n 160, geëvacueerd. Ze werden tijdelijk naar het gemeentehuis gebracht. Volgens de burgemeester was er geen paniek. "Eigenlijk was er morgen een brandoefening gepland in de school", zegt hij. "Ik denk dat veel kindjes dachten dat dit de oefening was." 

Geplande brandoefening van morgen vandaag al voor echt

Ondanks het snelle optreden van de leerkrachten, kwam de brandweer toch massaal ter plaatse. Even werd het centrum van Etikhove zelfs afgesloten. De brandweer controleerde alles, en gaf het gebouw na een uurtje weer vrij, waardoor de leerlingen terug naar hun klas konden en les krijgen. De brandweer blijft nog ter plaatse om uit te sluiten dat er zeker geen problemen meer zijn. "Uiteindelijk is de schade aan de boekenklas wel groot, maar goed, er is eigenlijk veel erger vermeden", besluit Nachtergaele opgelucht.   

Meest gelezen