Britse politieagent krijgt 36 keer levenslang voor 49 misdrijven, waaronder 24 verkrachtingen

Een Britse agent van de Londense politie, David Carrick, is 36 keer veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het verkrachten en seksueel misbruiken van een tiental vrouwen. De agent is schuldig bevonden aan 49 misdrijven, waaronder 24 verkrachtingen. De misdrijven werden in een periode van 17 jaar gepleegd. "Carricks daden zijn een litteken op het imago van de politie", zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken. 

In de Britse hoofdstad Londen is politieagent David Carrick schuldig bevonden aan 49 misdrijven, waaronder verkrachting, aanranding en mishandeling. Hij pleegde de misdrijven tussen 2001 en 2020. De agent maakte deel uit van de eenheid binnen de Londense Metropolitan Police die instaat voor de beveiliging van het parlement en de diplomatieke diensten. Die functie misbruikte hij om zijn slachtoffers te intimideren. 

Carrick sprak met zijn slachtoffers af via datingsites. Hij nam de vrouwen mee naar zijn huis om hen te verkrachten en mishandelen. Hij gebruikte zijn machtspositie als politieagent om zijn slachtoffers ervan te weerhouden hem aan te geven: zijn verhaal zou altijd geloofwaardiger zijn dan dat van hun. Door angst bij zijn slachtoffers in te boezemen, had Carrick een grote invloed op de vrouwen.

Achter een façade van vertrouwen en fatsoen profiteerde hij op een monsterlijke wijze van vrouwen. Meedogenloos verkrachtte en misbruikte hij vrouwen 

Bobbie Cheema-Grubb, rechter

Uiteindelijk is Carrick in 2021 door de mand gevallen. Eén van zijn slachtoffers besloot hem aan te geven na het schandaal rond Sarah Everard, een jonge vrouw die door een Britse agent werd verkracht en vermoord. 

Vandaag heeft de rechter Carrick 36 keer veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Daarvan moet hij zeker 32 jaar uitzitten. Naar verluidt hoorde de voormalige politieagent zijn straf op een onbewogen manier aan. Enkele dagen voordien had de voormalige agent geprobeerd om zelfmoord te plegen in zijn zwaarbeveiligde cel.

Vertrouwenscrisis bij de Britse politie

De zaak Carrick stuit op veel kritiek. Tussen 2000 en 2021 is de politieagent al 9 keer beschuldigd voor verkrachting en andere misdrijven. Die beschuldigingen heeft de Britse politie toen links laten liggen. Er volgden slechts excuses van het korps en een tijdelijke schorsing van Carrick. 

Ook deze keer heeft de Londense politie haar excuses aangeboden. Ze beloofde ook dat er opnieuw onderzoek zal worden gedaan naar de 1.633 gevallen van vermoedelijk seksueel of huiselijk geweld, waarbij de voorbije tien jaar meer dan 1.000 agenten en personeelsleden van de politie betrokken bij waren.

De veroordeling is geen alleenstaand feit. Eerdere voorvallen, zoals de zaak rond Sarah Everard, hebben geleid tot een laag vertrouwen in de Britse politie. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op het nummer 1813 of op de website van de zelfmoordlijn.

Meest gelezen