Morgane Ball

Brusselse Végasme verkozen tot beste Vegan shop van België

In de achtste editie van de Vegan awards valt ook Brussel in de prijzen. Kruidenier en traiteur Végasme, gelegen in Elsene, sleepte de eerste plaats in de wacht voor de categorie beste (web)shop.

‘Een uniek assortiment aan producten voor veganisten en vegetariërs zodat iedere klant eten kan kopen in overeenstemming met zijn levenswijze.’ Dat is de ambitie van kruidenier Végasme, gelegen in de Waterloosesteenweg op een steenworp van het Hortamuseum.

Zaakvoerster Natacha Legrand, die zelf al 10 jaar vegetarisch en 5 jaar veganistisch is, moest aan de lijve ondervinden hoe moeilijk het voor veganisten is om iedere dag ingrediënten bij elkaar te sprokkelen zonder dierlijke producten.

Met de oprichting van Végasme wilde ze veganisten, maar ook vegetariërs en klanten met een glutenintollerantie die zoektocht besparen door op één plek een ruim assortiment van voedingsmiddelen te verzamelen.

Daar is ze aardig in geslaagd, want hoewel alle producten niet alleen natuurlijk en biologisch, maar ook lokaal en seizoensgebonden zijn, is er keuze zat. De houten rekken staan afgeladen vol met soep, kaas, vleesvervangers en groenten tot zelfs veganistische kleding, huishoudelijke producten, voedingssupplementen en dierenvoeding.

Achter de gekoelde vitrine bij de toonbank staan ook verse quiches, want bij Végasme kun je ook afhalen. Tot slot biedt de kleine kruidenier ook cateringdiensten aan voor evenementen.

The Judgy Vegan

Met de Vegan Awards zet de vereniging BE Vegan ieder jaar initiatieven in de kijker die een belangrijke bijdrage leverden aan het Belgische vegan aanbod.

De awards worden toegekend in 12 categorieën waarbij zowel vegan merken als horeca en boeken aan bod komen. In de categorie fast food haalde het Brusselse café uit de Marollen The Judgy Vegan de tweede plaats na het Antwerpse Frituur Chips.

"Het aantal eethuizen dat maaltijden zonder dierlijke ingrediënten aanbiedt, is het voorbije jaar sterk toegenomen", merkt BE Vegan nog op. In 2022 reikte de organisatie 79 vegan friendly-stickers uit waar dat het jaar voordien beperkt bleef tot 54.

"Opvallend daarbij is de toename van de verfijnde plantaardige keuken", aldus de organisatie. In 2022 begon Pieter-Jan Lint het eerste vegan gastronomisch restaurant van België waarna ook Bart De Pooter, bekend van het tweesterrenrestaurant Pastorale, twee vegan restaurants opende.

Meest gelezen