KSS GROUP DESIGN GROUP LTD

Burgemeester Vorst wijst aanbod voor nieuw stadion Union af

De burgemeester van Vorst wijst het stadionvoorstel van voetbalclub Union Sint Gilloise op de Bempt-site af. De club roept daarom de hulp van het Gewest in.

De agenda van de gemeenteraad van Vorst is gepubliceerd. Eén van de agenda-punten is het aanbod van voetbalclub Union Saint-Gilloise. De club, die al een tijd op zoek is naar een grotere locatie dan het Joseph Marienstadion, wil van de gemeente voor 3,5 miljoen een stuk grond kopen om er een nieuw stadion te bouwen met 15.000 tot 16.000 zitplaatsen voor een bedrag van 80 tot 100 miljoen euro.

Het aanbod van de club kan niet worden aanvaard, reageert burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) nu in La Dernière Heure en ze bevestigt het nieuws aan BRUZZ.

Allereerst is het bod onvoldoende: de gemeente moet heel wat diensten van het terrein verplaatsten, zoals het sportcentrum. Alleen al de verhuizing van deze diensten zou even veel kosten als het bod van de club.

De club baseert zich op een studie die perspective.brussels in 2021 heeft uitgevoerd. Daarin werden drie locaties voor het station gesteld: Bempt, Marien en Bertelson. De Bempt-site kwam als meest geschikte locatie uit de bus. Maar volgens de burgemeester is voor een stadion van deze omvang ook een grondige impactstudie nodig. Die bleef voorlopig uit.

"Jammer van vier jaar constructief overleg"

De CEO van Union betreurt dat vier jaar constructief overleg niet tot een oplossing heeft geleid. "De Bemptsite bevindt zich in de correcte sport- en recreatiezone voor de bouw van een voetbalstadion. Ook is de financiering van dit stadion volledig rond én de mobiliteit rond dit project kent zijn gelijke niet met eender welk stadion in België," zegt Philippe Bormans.

De club betreurt dat het projectaanbod voor het bouwen van een nieuw stadion een negatief advies krijgt van het schepencollege van Vorst. Union schakelt nu de hulp van het Gewest in voor een second opinion. "In hun motivering spreekt het gemeentebestuur van Vorst zich uit over de stedenbouwkundige criteria van het stadionproject. Dat is de bevoegdheid van het Brusselse Gewest."

Staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) bevoegd voor Stedenbouw, heeft via Twitter al gereageerd dat hij - samen met minister-president Rudi Vervoort (PS) - zal onderhandelen tussen de gemeente en het stadion om tot een oplossing te komen.

Dinsdagavond 14 februari stemt de gemeenteraad over de beslissing van de burgemeester en het schepencollege. De kans is groot dat de oppositie de meerderheid bij zal staan: fractieleiders uit de oppositie lieten eerder al weten dat ze het bedrag van 3,5 miljoen euro te weinig vonden.

Meest gelezen