Joris Herpol

Camera's moeten sluip- en zwaar verkeer weren uit enkele straten in Merchtem

Het gemeentebestuur van Merchtem plaatst opnieuw camera’s met nummerplaatherkenning (ANPR) in Hamme en Brussegem. Die moeten in de Sint-Guduladreef sluipverkeer weren en in de Nieuwelaan en Vollickstraat de tonnenmaatbeperking doen respecteren. Een tijd geleden zijn gelijkaardige camera’s verwijderd omdat het contract was afgelopen. Nu komen ze dus terug, al zijn er wel enkele wijzigingen. 

In Merchtem komen er opnieuw camera’s met nummerplaatherkenning (ANPR) in Hamme en Brussegem. Die moeten in de Sint-Guduladreef sluipverkeer weren en aan de Nieuwelaan en Vollickstraat de tonnenmaatbeperking afdwingen. 

"Naar aanleiding van de petitie Geen knip in onze straat besliste het schepencollege om de verkeerssituatie in Hamme en Brussegem te wijzigen", zegt burgemeester Maarten Mast (LVB). "Ter hoogte van de beek in de Sint-Guduladreef is het momenteel verboden om de brug over te steken, behalve voor landbouwvoertuigen. We gaan dat veranderen en een ANPR-camera plaatsen die op piekmomenten zal flitsen. Zo zal die werken tussen 6 en 9 uur en 16 en 19 uur, met uitzondering voor de landbouwvoertuigen. Buiten de piekmomenten kunnen bewoners er dus terug doorrijden. We willen hier vooral het sluipverkeer aanpakken."  

Maar de gemeente pakt niet alleen het sluipverkeer aan. Ook het zwaar verkeer dat niet in de Nieuwelaan in Brussegem moet zijn, zal worden geweerd. "We plaatsen twee ANPR-camera’s, eentje in de Nieuwelaan en eentje in de Vollickstraat", licht de burgemeester toe.  "Die camera’s controleren het zwaar verkeer. Voertuigen meer dan 3,5 ton mogen daar niet door. Rijden ze er toch door, dan worden ze beboet." De kostprijs voor de plaatsing van de camera’s bedraagt 137.214 euro inclusief BTW voor drie jaar. 

Meest gelezen