Dimitri Berlanger

Carnavalstradities verdwijnen stilaan in Vilvoorde: "Jeugd is niet meer geïnteresseerd"

Dit jaar zal er geen machtsoverdracht meer zijn van de prins carnaval op het stadhuis van Vilvoorde. Dat komt onder andere omdat er een gebrek is aan nieuwe prinsen en prinsessen. En zo verdwijnt er opnieuw een traditie in het Vilvoordse carnaval, zegt Rudy Eyndels, die dit jaar zijn jubileum als prins viert. "Ik ga nu zelf een viering organiseren, maar die zal helaas maar klein en beperkt zijn", klinkt het.

De machtsovername is een ritueel waarbij de regerende prins of prinses dan de symbolische sleutel van het stadhuis krijgt als teken dat hij of zij die periode de macht overneemt. Door een gebrek aan opvolging zal die traditie dit jaar niet gehouden worden op het stadhuis. Ondanks het feit dat de stoet op "Vette Dinsdag" nog steeds veel volk trekt, gaan de carnavalstradities er stilaan op achteruit in Vilvoorde.  

"Het was eigenlijk de officiële opening van carnavalsweek", vertelt de huidige prins, Rudy Eyndels (53). "Er komt ook geen prijsuitreiking meer na de stoet. De prinsengilden van buiten Vilvoorde gingen dan na de stoet mee naar het stadhuis en kregen ook een glas aangeboden. Dat verdwijnt nu dus ook. Dat hielp minstens toch allemaal om het carnaval wat meer aanzien te geven. Gelukkig is de stoet wel nog een succes de laatste jaren."

Jeugd

Ondertussen is het al zes jaar geleden dat er zich een nieuwe prins of prinses carnaval heeft aangeboden in Vilvoorde. "Ik denk dat de jeugd niet meer zo geïnteresseerd is in het carnaval", zegt Rudy. "Dat is voor alle duidelijkheid niet in alle steden en gemeente het geval, maar in de onze wel. Velen maken zich zorgen over de financiële haalbaarheid van meedoen aan carnaval, maar als je een goede carnavalsgroep achter je hebt staan die sponsors zoeken dan valt dat allemaal wel mee."

Rudy werd prins carnaval in 2012 en gaat dit jaar zijn 11-jarig jubileum vieren. "Ik ga zelf iets kleins organiseren voor de mensen die mij de afgelopen 11 jaar gesteund hebben. Dan kijk ik naar mijn carnavalsgroep en de sponsors, en naar mijn vrouw en kinderen. Maar die viering zal eerder beperkt zijn want ik die ga ik zelf moeten bekostigen. Daarom ga ik sommige mensen die geen uitnodiging gehad hebben ook moeten teleurstellen. Ik verwijt de stad voor alle duidelijkheid niets."

Geen bezuiniging

"Ik zou niets liever willen dan dat er wel nog een machtsoverdracht kon plaatsvinden, maar daarvoor heb je mensen nodig die het willen trekken", stelt schepen van Cultuur, Moad El Boudaati (Vooruit). "Deze beslissing heeft alleszins niets met bezuinigingen te maken. We gaan bekijken hoe we het carnaval opnieuw leven kunnen inblazen. Maar daar is ook jeugd voor nodig. Carnavalsverenigingen hebben moeite om nieuwe leden te vinden. Zeker na corona is het nog moeilijker geworden. Alle oudgedienden zijn ofwel ziek of weggevallen. En het is niet dat er rijen wachtende jongeren staan te popelen om deel te nemen aan het carnaval in Vilvoorde."

Meest gelezen