Archieffoto

Geen nieuwe editie van extreemrechtse festival Frontnacht na commotie vorig jaar

Er komt geen nieuw editie van het extreemrechtse festival Frontnacht. Vorig jaar zou de eerste editie plaatsvinden in Ieper, maar toen bleek dat de muzikanten die zouden optreden banden hadden met neonazistische groeperingen, werd de vergunning ingetrokken. Dit jaar wordt er een kameraadschapsavond georganiseerd in de plaats. 

Dit jaar komt er geen tweede editie van het extreemrechtse festival Frontnacht in Ieper. Dat heeft de organisatie van de IJzerwake beslist. Normaal gezien zou dat festival vorig jaar plaatsvinden op de avond voor de IJzerwake in Ieper. Het festival kwam toen in opspraak omdat de muzikanten die zouden optreden banden hadden met neonazistische groeperingen. De stad Ieper trok toen de vergunning in.

Dit jaar maakt de organisatie plaats voor een nieuw evenement. Dat laten ze weten op hun sociale media. "Vorig jaar zijn heel wat misverstanden gebeurd", zegt voorzitter Wim De Wit, "We hadden alles met de beste bedoelingen georganiseerd, maar gezien de commotie gaan we Frontnacht niet meer organiseren."

Vriendschappen vieren

Hoe de avond er zal uitzien, staat nog niet vast. "We willen sowieso een avond organiseren voor de jeugd. Dan geven we hen de kans om al vanaf zaterdag te komen zodat ze kunnen blijven tot De IJzerwake op zondag. We denken nu al aan een soort cantus of avond om vriendschappen te vieren", sluit De Wit af. 

Meest gelezen