Gent maakt 40 ondernemers warm voor meertalige werknemers: "Er is nog wat koudwatervrees"

In Gent heeft de stad een gratis infonamiddag georganiseerd om bedrijven en ondernemers warm te maken om meer in te zetten op nieuwe, meertalige krachten. Een 40-tal deelnemers kreeg tips van bedrijven die nu al actief meertalige werknemers aantrekken én kon er ook kennismaken met organisaties die mee voor ondersteuning en coaching zorgen. 

"We zijn een beetje geschrokken van de interesse", lacht Regina Lehmann van de dienst Werk en Activering van de stad Gent. De inschrijvingen liepen als een trein. 40 bedrijven en werknemers kregen een hele namiddag advies, tips en inspiratie om aan de slag te gaan met meertalig personeel. "Er is zeker nog wat koudwatervrees", benadrukt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). "We willen met deze namiddag zo veel mogelijk drempels helpen weghalen zodat ondernemers makkelijker de stap zetten." 

"Stimuleren en inspireren"

"We willen bedrijven tonen hoe ze aan de slag kunnen met werknemers die beperkt Nederlands spreken. Dat kan onder meer met job- en taalcoaching op de werkvloer. Bedrijven kunnen de hulp van de stad inroepen, of een beroep doen op externe partners. Ook zij zijn er deze namiddag bij", vertelt Lehmann. Ze verwijst ook naar laagdrempelige manieren om te communiceren: met pictogrammen, foto's of een vertaalapp. Daarnaast waren er bedrijven die nu al meertalig werken, zij wilden vooral inspireren. 

Het is moeilijk om mensen te vinden met de juiste competenties en een perfecte kennis van het Nederlands, we moeten onze horizon verruimen 

Efrata Kristina, Volvo Car

WZC Zonnehove werkt al 5 jaar met mensen van vreemde origine. "Een vijfde van ons personeel heeft een andere moedertaal dan het Nederlands", vertelt Karen Van Overbeke. Het WZC zet in op een positieve ontvangst en ondersteuning. "We zorgen voor een goede verwelkoming met veel informatie, we stellen een scholingsplan op en geven waar nodig ook administratieve ondersteuning. Veel mensen hebben immers ook vragen over zaken als kinderbijslag, huisvesting of bepaalde facturen. Zo verlagen we de drempels, ook naar andere medewerkers, bewoners en familieleden." 

Autobouwer Volvo Car wil actief inzetten om meertalige werknemers aan te trekken. "Het is almaar moeilijker om de juiste profielen te vinden die ook nog eens perfect Nederlands spreken. We moeten durven om onze mogelijkheden uit te breiden. Bij Volvo Car kunnen anderstalige werknemers al van dag één een taaltraject krijgen", zegt Efrata Kristina. Ze weet waarover ze spreekt, ze heeft zelf een anderstalige achtergrond. 

"Cijfers kunnen nog omhoog"

De stadsdiensten blijven bereikbaar voor advies. "We hopen dat bedrijven die hier deze namiddag waren info aan andere geïnteresseerden doorspelen. Ondernemers kunnen altijd contact met ons blijven opnemen voor coaching", zegt Lehmann. "De cijfers in Gent en Oost-Vlaanderen zijn al vrij goed, maar kunnen nog verder omhoog. Daar willen we op inzetten" zegt Van Braeckevelt. "Dat blijven we doen op verschillende manieren." 

Ondernemers of bedrijven die meer willen weten over meertaligheid op de werkvloer kunnen terecht op de website van de Werkplekarchitecten. Daar staat alle informatie over partners die kunnen ondersteunen. 

Meest gelezen