foto Stad Gent

Gent wil lopen verder stimuleren met drie nieuwe looproutes langs het water

De stad Gent ontwikkelt drie nieuwe looproutes om de vele lopers in de stad nog beter te bedienen. "Er zijn naar schatting 50.000 Gentenaars die vaak gaan lopen, we willen ze met nieuwe routes extra stimuleren", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD). 

Aan de Stropkaai, Eiland Zwijnaarde en het Westerringspoor plant de stad Gent aanpassingen om het lopers er makkelijker te maken. De stad wil er drie nieuwe looproutes ontwikkelen. Dat blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Bert Misplon (Groen). Er zijn in Gent heel wat mensen die af en toe de loopschoenen aantrekken. "Er zijn 2.000 mensen lid van één van de meer dan 10 loop- of atletiekclub, maar nog veel meer Gentenaars vertrekken gewoon van thuis om even te gaan lopen. Het gaat naar schatting om een vijfde van de bevolking, of zo’n 50.000 mensen", zegt schepen Bracke op basis van informatie uit de Vlaamse monitor Sport en Beweging.  

Nieuwe routes

De stad belooft om snel werk te maken van drie nieuwe looptracés. "We kunnen nu al, via allerlei apps, in kaart brengen waar er vaak gelopen wordt. Dat leert ons waar we eventueel verdere aanpassingen moeten doen." De stad voorziet werken aan drie nieuwe looproutes.

Binnen de twee maanden komt er zo een tijdelijke looproute tussen Mariakerke en Wondelgem aan het Westerringspoor. "We willen deze route graag permanent maken bij de grotere herinrichtingswerken die er gepland zijn." Eind dit jaar komt er aan Eiland Zwijnaarde een vaste looproute, als de nieuwe fietsbrug er tijdig af kan raken. Aan de Stropkaai-Waarmoezenier kan er pas ten vroegste tegen volgende lente een looppiste komen, daar wordt een fietssnelweg aangelegd. "Pas dan kan er een piste met houtsnippers komen, we behelpen ons voorlopig met graszones die het alvast wat aangenamer moeten maken." 

Visserij en Coupure

Twee populaire looproutes langs het water krijgen alvast geen aanpassingen. "Aan de Visserij en de Coupure kunnen we geen werken uitvoeren. De Coupure is beschermd als monument en stadszicht, de paden moeten toegankelijk blijven. Aan de Visserij is er veel verharding die ook echt nodig is, we kunnen lopen er niet promoten", zegt Bracke. 

Watersportbaan

Naast de nieuwe routes staat de stad ook verder in voor het onderhoud van de Watersportbaan, dat is de meest populaire looproute van de stad. "Elk jaar investeren we er 30.000 euro voor de verwijdering van onkruid en het aanleggen van een nieuwe schorslaag." Een vennootschap was ook van plan om in de buurt, aan de Blaarmeersen, een Huis van de Loper uit te bouwen. Die plannen lopen vertraging op doordat het bestuur er is veranderd.  

Meest gelezen