Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden (CD&V) op bezoek in het Family Justice Center in Mechelen

Family Justice Center in Mechelen start praatgroepen voor ouders en kinderen met trauma's rond geweld binnen het gezin

Het Family Justice Center in Mechelen is onlangs gestart met praatgroepen voor zowel kinderen als ouders die te maken krijgen met geweld in het gezin. Dat geweld kan erg traumatiserend werken, en de slachtoffers kunnen vaak nergens anders terecht omdat er lange wachtlijsten zijn of omdat de eigen thuissituatie dat niet toelaat. Het project heet "Blaffen of schuilen", en moet hen weerbaarder maken. 

Zowel kinderen als ouders die getuige waren van geweld binnen het gezin, kunnen erg getraumatiseerd zijn. Vaak kunnen ze nergens terecht met hun verhalen, omdat er geen plaats is in de hulpverlening, of omdat hun thuissituatie te onveilig is. Daarom is het Family Justice Center in Mechelen gestart met praatgroepen waarin ze hun verhalen kwijt kunnen. Het project heet "Blaffen of schuilen", en kreeg 100.000 euro van de federale overheid. 

"In de groep voor ouders, proberen we in de sessies stil te staan bij het effect van het geweld op de kinderen, en hoe ze hun kinderen, maar ook zichzelf kunnen helpen," zegt An Scheers van het Family Justice Center. "De kinderen kunnen ook hun verhaal kwijt in drie andere praatgroepen. Ze staan stil bij wat het geweld met hen doet, hoe het hun gedrag beïnvloedt, en hoe ze er anders mee kunnen omgaan."

Kinderen denken vaak dat ze niet over het geweld thuis mogen praten

An Scheers, Family Justice Center

"Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze niet mogen spreken over dat geweld thuis, ze voelen zich eenzaam, ze hebben vaak traumatische dingen meegemaakt waar ze last van kunnen hebben. Daarom is dit forum er, met toestemming van de ouders kunnen ze hun verhaal vertellen en ervaren dat ze niet zijn alleen in zo'n situatie," voegt An Scheers nog toe. 

Evaluatie na twee jaar

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kwam vandaag op bezoek bij het project in Mechelen. "Kinderen moeten zelfs niet noodzakelijk zelf het slachtoffer zijn van het geweld om getraumatiseerd te raken" zegt Verlinden. "We weten dat als je niet goed omgaat met zo'n trauma, dat het de rest van hun leven gevolgen kan hebben. In het totaal zijn er 15 soortgelijke projecten opgezet in het hele land, elk project krijgt 100.000 euro. Na twee jaar gaan we evalueren, wat het beste werkt. Maar mogelijk wordt het verder uitgebreid naar gemeenten of steden die nu niet deelnemen aan dit project. 

Het Family Justice Center in Mechelen bestaat 6 jaar, en is uitgegroeid tot een organisatie die werkt in twaalf gemeenten in het arrondissement Mechelen. Parket, justitie, hulpverlening, het Agentschap Justitie en Handhaving, de Vlaamse overheid en de lokale besturen werken intens samen rond intrafamiliaal geweld. 

Meest gelezen