Nog te vaak doen handelaars geen aangifte van winkeldiefstal omdat ze een gevoel hebben dat het niets uithaalt.
© Zoonar.com/Erwin Wodicka - BilderBox.com - portal.belgaimage.be

Limburg koploper in lik-op-stukbeleid voor winkeldiefstallen

Een jaar na de invoering van onmiddellijke minnelijkse schikkingen voor winkeldiefstal zijn al 312 van zulke boetes uitgeschreven. Koploper in het aantal zogenoemde lik-op-stukboetes is Limburg, waar 120 onmiddellijke minnelijke schikkingen uitgeschreven zijn.

Terwijl andere vormen van criminaliteit afnemen doet het aantal winkeldiefstallen dit niet. Bijna dagelijks krijgen uitbaters van supermarkten en buurtwinkels te maken met winkeldiefstallen. Nog te vaak doen handelaars geen aangifte omdat ze een gevoel hebben dat het niets uithaalt. Daarnaast is er ook de administratieve rompslomp die erop volgt.

Een jaar geleden werden zogenoemde lik-op-stukboetes ingevoerd, minnelijke schikkingen die onmiddellijk te betalen zijn, met als doel de bestraffing van kleine criminaliteit versnellen. De winkeldief wordt onmiddellijk geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden. Winkeliers zien onmiddellijk dat er gevolg gegeven wordt aan hun aangifte. Intussen kunnen de parketten zich concentreren op complexere onderzoeken, zoals rondtrekkende dievenbendes.

De bedragen voor een lik-op-stukboete kunnen oplopen tot 350 euro. Het bedrag kan ter plaatse betaald worden via een betaalterminal of QR-code, of binnen de 15 dagen via een overschrijvingsformulier. Als de persoon niet instemt met de schikking of niet binnen een bepaalde periode betaalt, zal het parket de zaak voor de rechtbank brengen, waar hij of zij mogelijk een veel zwaardere straf riskeert. Bovenop de boete moet de dader ook de eventuele schade vergoeden aan de winkelier.

"Iedere op heterdaad betrapte winkeldief moet bestraft worden"

"Het systeem begint op dreef te komen, zeker in Limburg, waar het parket een voortrekkersrol speelt", zegt minister Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Maar we zijn er nog lang niet. Ik wil dat iedere op heterdaad betrapte winkeldief onmiddellijk bestraft wordt. Daar zal iedereen aan moeten bijdragen. Winkeliers door meer aangifte te doen, politie en parket door het systeem van lik-op-stukboetes consequent toe te passen."

Limburg is koploper met 120 lik-op-stukboetes voor winkeldiefstal in een jaar tijd. Er is een goede samenwerking tussen de politie en het parket, en de aanstelling van een referentiemagistraat die ervoor zorgt dat alles vlot verloopt. Bovendien wordt de administratieve afhandeling van de lik-op-stukboetes verwerkt door de centrale dienst Crossborder die ook de verkeersboetes opvolgt. Zo is de werklast voor het parket minimaal.

"Het parket Limburg zet al jaren maximaal in op afhandelingsmethodes die effect hebben op de veiligheid in onze samenleving. Vandaar dat we samen met de Limburgse politie al sedert 2015 gestart zijn met het toepassen van Onmiddellijke Minnelijke Schikkingen (OMS), waarna deze lik-op-stukafhandeling in 2022 nationaal werd overgenomen", zegt Pieter Strauven van het Limburgse parket. "Door zulke automatismen in te bouwen zorgen we er bovendien voor dat de capaciteit nog beter kan ingezet worden om onder andere de georganiseerde misdaad te vervolgen."

Meest gelezen