foto: Robin Reynders

Limburg wil erkenning vijvergebied de Wijers als UNESCO "Mens en Biosfeer"

De provincie Limburg gaat samen met 7 gemeenten uit Midden-Limburg een erkenning aanvragen voor het vijvergebied de Wijers als UNESCO "Mens en Biosfeer". Dat is een gebied waar waardevolle natuur en menselijke activiteit samen kunnen gaan. De Wijers is het grootste aaneengesloten vijvergebied van België met 700 hectare water en riet. 

De Wijers telt 1175 vijvers die verspreid liggen over de gemeenten Hasselt, Genk, Zonhoven, Lummen, Diepenbeek, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Er zitten in het gebied heel wat zeldzame dier- en plantensoorten zoals de boomkikker. “Als het gebied het label van ‘Mens en Biosfeer’ krijgt, dan is dat een erkenning van de potentie van het gebied”, vertelt gedeputeerde Bert Lambrechts (N-VA). “We moeten nadenken welke middelen we nog moeten vrijmaken voor de versterking van dat landschap.” 

De provincie wil op termijn ook een structurele werking en een duurzaam beleid ontwikkelen voor de Wijers. Eerder had de provincie al geprobeerd om van het gebied een landschapspark te maken. Maar die erkenning door de Vlaamse overheid bleef uit, omdat de vijvers van de Wijers te verspreid liggen over de 7 gemeenten.

Toeristische troef

Voor de stad Hasselt zou een erkenning een extra toeristische troef betekenen. Schepen van Toerisme Rik Dehollogne (N-VA): "We zullen dan twee toegangspoorten hebben tot die UNESCO "Mens en Biosfeer" van de Wijers, eentje is de abdij van Herkenrode en de andere is in Kiewit." Voor de mensen die werken in het toerisme is dat volgens de schepen zeer interessant. "Dit gaat een enorme boost geven, want mensen willen zo’n UNESCO ‘Mens en Biosfeer’ komen bezoeken", besluit Dehollogne.

foto: Robin Reynders

Meest gelezen