Copyright Indaver,

Nederlands onderzoek: "PFAS-verwerking bij Antwerps afvalverwerkingsbedrijf gevaarlijk"

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano, maakt zich zorgen over de verwerking van PFAS in het Antwerpse afvalverwerkingsbedrijf Indaver. In een zogenoemd niet openbaar advies aan de Nederlandse overheid zegt het RIVM dat een deel van de PFAS-stoffen niet worden vernietigd tijdens de verwerking bij Indaver. Het Nederlandse duidingsprogramma "Zembla" heeft het advies van het RIVM kunnen inkijken.

Afvalverwerkingsbedrijf Indaver, in de Antwerpse haven, verwerkt PFAS-houdend afval uit heel Europa, onder meer ook afval van het chemische bedrijf Chemours, in Dordrecht. In september vorig jaar al schreef de Nederlandse overheid verschillende brieven aan de Vlaamse overheid om te wijzen op de problemen. Indaver zei toen "een efficiënte en duurzame verwerking van PFAS" te garanderen.

Op basis van gegevens van de Vlaamse instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) zegt het RIVM nu dat in de rookgassen die bij Indaver uit de pijp komen volledige PFAS-stoffen zijn aangetroffen. "Opmerkelijk", luidt de conclusie. Volgens het RIVM toont dit aan dat niet alle PFAS wordt vernietigd in de oven van Indaver. Dat zou komen omdat de oven op een te lage temperatuur verbrandt.

Nog volgens het RIVM gebruiken de Vlaamse autoriteiten een veel minder nauwkeurige analysemethode om PFAS te meten dan andere landen. "Wij voldoen met onze verwerkingsmethodes aan de huidige en de toekomstige POP-verordening die nu nog in ontwerp is", liet Indaver weten in september vorig jaar. "Onze installatie (een zogeheten draaitrommeloven, red.) is voor 99,9999 procent efficiënt en zo zorgen wij er mee voor dat duizenden kilo's PFAS-moleculen definitief uit onze maatschappij verwijderd worden."

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) betwist dat de strengere normen niet gecontroleerd en gehandhaafd worden, zoals "Zembla" vorig jaar vermeldde. 

Vanmiddag gaan Nederland, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden een Europees verbod voor tienduizend soorten PFAS aanvragen in Brussel.

Meest gelezen