FBI Baltimore geeft toelichting bij de arrestatie
The Baltimore Sun

Neonazi-koppel beraamde grootschalige aanval op elektriciteitsnet van overwegend zwarte stad in VS

In Baltimore, een stad aan de Amerikaanse Oostkust, zijn twee neonazi's opgepakt omdat ze planden om het elektriciteitsnet van de stad aan te vallen. Volgens de FBI hadden ze daarvoor een racistisch motief. Ruim 60 procent van de inwoners in Baltimore is zwart. De twee verdachten zijn vorige week gearresteerd, voor ze hun plannen konden uitvoeren. 

Een van de verdachten is Brandon Russell (27). Russell is de oprichter en voormalig leider van een internationale neonazigroep genaamd "The Atomwaffen Division". De tweede verdachte is zijn partner, Sarah Clendaniel (34). Van haar circuleert een foto waarop ze te zien is in militaire uitrusting met daarop een hakenkruis, en een wapen in hand. 

Brandon Russell

Volgens de Amerikaanse autoriteiten beraamde het koppel een aanval met scherpschutters op vijf elektriciteitsstations die deel zijn van het hoogspanningsnet. Zo wilden ze de stad met een overwegend zwarte bevolking volledig platleggen. Het elektriciteitsnet dat de twee in het vizier hadden, voorziet zo'n 1,2 miljoen inwoners in de staat Maryland van stroom. 

Het koppel is door de autoriteiten gearresteerd op verdenking van samenzwering. Er hangt hen een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar boven het hoofd. Er is geen schade aan de elektriciteitscentrales die ze planden aan te vallen. 

In de afgelopen maanden zijn er in de VS meerdere elektriciteitsstations aangevallen, onder meer in de staten South Carolina en Washington. Toen kwamen duizenden huishoudens zonder stroom te zitten. Er is volgens de Amerikaanse autoriteiten geen aanwijzing dat het voorval in Baltimore verband houdt met die vorige aanvallen.

De neonazi-groepering "Atomwaffen" die Brandon Russell oprichtte, beraamde in 2017 ook aanvallen op het stroomnet en op nucleaire centrales in Florida. In 2018 werd Russell daarvoor veroordeeld tot vijf jaar cel, maar hij kwam vrij in 2021.

Meest gelezen