Koen Theuns

Stad Brugge zoekt nieuwe conciërge voor het Belfort: inclusief mooi loon én gratis wonen in het Belfort

De stad Brugge is op zoek naar een nieuwe conciërge voor het Belfort. Frank De Vos, de huidige conciërge, gaat na 33 jaar met pensioen en dus moet de stad op zoek naar een nieuwe bewoner voor het iconische gebouw.

“Technisch assistent huisbewaarder Belfort”, zo luidt de officiële functieomschrijving op de website van de stad Brugge. In het takenpakket: onder andere toezicht en controle, opvolgen van verhuur van de zalen, verzorgen van rondleidingen, waken over de staat van het gebouw en het uitvoeren van kleine onderhoudstaken.

Een hele boterham, maar niet voor niets. Als conciërge krijg je niet alleen een loon, maar ook de sleutels in handen van het appartement met drie slaapkamers in het Belfort. Een appartement mét zicht op de Markt.

Op pensioen

De job en het appartement komen vrij omdat de huidige huisbewaarder met pensioen gaat. “Ik had fotografie gestudeerd, maar was aan de slag gegaan bij het PMS, tegenwoordig CLB. Ik was uitgekeken op die job en via een vriend kwam ik te weten over de vacature”, zegt Frank, die een goede beurt maakte bij zijn sollicitatie in 1990. “Het leek me leuk om in zo’n gebouw te wonen. Maar eerlijk: toen ik eraan begon, dacht ik dat dit een bruggetje zou zijn naar wat anders.”

De blik die ik krijg als ik antwoord op de vraag waar ik woon, zegt alles.

In het Belfort bouwde hij zijn carrière én zijn gezin uit. “Je kan conciërge zijn van een school of van een sporthal, maar het Belfort is toch iets speciaal. De blik die ik krijg als ik antwoord op de vraag waar ik woon, zegt alles. Doorheen de jaren heeft Frank wel wat bekendheden ontmoet: “zoals Margaret Thatcher en François Mitterand. En de Spaanse koning Juan Carlos is zelfs eens in mijn woning naar het toilet geweest. Die mens heeft ook zijn behoeftes, hé.”

Moderne leefomstandigheden

Voor wie nog twijfels heeft bij het aanbod: ondanks het feit dat het Belfort rond 1240 is gebouwd, zijn de leefomstandigheden in het Belfort niet middeleeuws. “De voorzetramen houden de koude en het lawaai buiten. En omdat je vlak onder de toren zit, hoor je de klokken nauwelijks.” En nog een voordeel: “Als de poorten dichtgaan, is dit privéterrein. Een familiefeest op de binnenkoer? Dat is dan geen probleem.”

Op 1 mei gaat Frank officieel met pensioen en geeft hij de sleutels van zijn Belfort af. “Ondertussen hebben we een huis gekocht in Assebroek, maar natuurlijk zal ik het hier heel erg missen. Dat zicht op de Markt alleen al. De Ronde van Vlaanderen, de Heilig Bloedprocessie en alle andere evenementen: ik beleefde het allemaal vanop de eerste rij”, zegt hij. Kandidaat-huisbewaarders kunnen nog tot 21 februari solliciteren via de website van de stad Brugge.

Meest gelezen