Amaury Michaux

Vrienden en familie houden wake voor overleden fietskoerier in Brussel: "Gepassioneerde vader van vijf kinderen"

In Brussel hebben een honderdtal vrienden en familieleden een wake gehouden voor de overleden fietskoerier. Sultan Zadran kwam vorige week om het leven na een aanrijding met een bus in de buurt van het Noordstation.

Sultan Zadran was een fietskoerier die maaltijden bezorgde toen hij vorige week donderdag op het kruispunt van de Koning Albert II-laan en het Solvayplein onder een bus terecht kwam. Hij werd zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Daar is hij overleden aan de opgelopen verwondingen. 

Op de plek van het ongeval hebben vrienden en familie van Sultan gisteravond een wake gehouden. "Het kruispunt waar het ongeval gebeurde telt veel conflicten", vertelt Pieter Fannes van de organisatie "Heroes for Zero" die opkomt voor verkeersveiligheid in Brussel. "Er zijn inslaande bussen, fietsers en voetgangers. Er ligt een station van FlixBus, ook van De Lijn net om de hoek. Die kruisen elkaar heel de tijd en de infrastructuur is niet voorzien op zo'n situatie", zegt Pieter nog. 

Voorstel om fietsers voorrang te geven

"Als fietsers en bussen of vrachtwagens tegelijkertijd groen licht hebben, is er een heel groot risico op een ongeval", legt Pieter Fannes uit. "Daar zou je er kunnen over nadenken om, zoals ze in Kopenhagen doen, de groene lichten gefaseerd te laten lopen. Vijftien seconden sneller voor fietsers zodat die al vertrokken zijn, voordat het zware verkeer inslaat. Dat soort oplossingen zou hier zeker moeten overwogen worden", vindt Pieter.

Inzamelactie voor achterblijvend gezin

De overleden Sultan Zadran speelde cricket bij de Brussels Warriors. Er waren dan ook enkele leden van de club aanwezig op de wake. "Sultan laat een vrouw en vijf kinderen achter en daarom willen wij met de club een inzamelactie houden zodat zijn gezin nog ondersteund wordt", vertelt Sajid van de Brussels Warriors. "Sultan was een respectvolle man. Hij begeleidde jongeren met heel veel passie. Het was best een heftig moment voor ons toen we het hoorden. Maar het is een feit en we moeten het accepteren", zegt Sajid nog.

Meest gelezen