Welkom Wolf

Wolf loopt door tuinen en golfterrein in Haacht, Keerbergen en Schriek: "Jonge wolf op doortocht" 

Verschillende bewoners van Schriek, Keerbergen en Haacht hebben een zwervende wolf gemeld die onder andere door een tuin en een golfterrein liep. De vereniging Welkom Wolf bevestigt dat het wel degelijk om een wolf gaat die op doortocht is.

Dinsdagmorgen kreeg Welkom Wolf de eerste meldingen binnen van een wolf die gespot werd in Schriek, bij Heist-op-den-Berg. Daarna kwamen er nog meer meldingen uit Keerbergen en Haacht. De wolf liep door de velden van het golfterrein in Keerbergen en in de tuin van een woning, waar hij ook gefotografeerd werd. 

Door de foto's kon bevestigd worden dat het wel degelijk om een echte wolf gaat, vertelt Jan Loos, afgevaardigd bestuurder van Welkom Wolf: "We krijgen veel goedbedoelde waarnemingen over lookalikes van de wolven zoals wolfshonden of sledehonden. Maar een echte wolf onderscheidt zich door subtiele verschillen. Ze hebben meer afgeronde oren, erg lange poten en wat meer kleurschakering in de vacht."

De laatste melding van de wolf kwam dinsdagmiddag uit Haacht binnen. "Daarna werd het stil", aldus Loos. "Vermoedelijk is hij nu ergens in een bosje ondergedoken om te bekomen van zijn tocht, om ’s nachts weer verder te trekken."

Geen verrassing

Loos is niet verrast door de komst van een wolf in onze provincie: "We hadden hem verwacht. Het is zwerfseizoen voor de wolven. Het gaat dus om een jongvolwassen dier dat het nest verlaat en op zoek gaat naar een eigen plek ergens in België of zelfs Europa", vertelt hij. "De wolf kan honderden of zelfs duizenden kilometers afleggen en eender waar terechtkomen." Maar in Keerbergen, Haacht of Schriek zal de wolf niet blijven wonen, zegt Loos: "Dat is niet de juiste leefomgeving voor de wolf."

Het gaat trouwens om de tweede wolf die op enkele dagen tijd door onze provincie is getrokken. Loos zelf ontdekte afgelopen weekend sporen van een andere wolf die door Lubbeek en Bierbeek is getrokken.

Ongevaarlijk

Loos onderstreept dat zwervende wolven, zoals alle wolven, ongevaarlijk zijn voor mensen. Maar hij raadt veehouders in de omgeving, en dan vooral houders van kleinvee zoals schapen, geiten, alpaca’s en damherten aan om hun vee op te hokken voor minstens 24 uur. 

Als je de wolf zou spotten, meld het dan bij het meldpunt van Welkom Wolf. 

Meest gelezen