Luchtfoto van Weelde depot
Geopunt.be

700 zonnepanelen op oude vliegtuighangar gaan stroom opwekken voor Ravels

Op het dak van hangar 15 van het voormalige militaire vliegveld van Weelde bij Ravels komen tegen het najaar 689 zonnepanelen. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en het nieuws is ons bevestigd. Burgercoöperatie Campina Energie zal de panelen plaatsen en financieren, de gemeente Ravels zal de opgewekte stroom gedurende 20 jaar afnemen en gebruiken voor de infrasctructuur van de gemeente.

Vlakbij de Nederlandse grens staan 17 hangars op het vliegveld van Weelde bij Ravels. De hangars worden nu gebruikt als opslag- en evenementlocatie voor de gemeente en verenigingen en als recreatieterrein. De 17 hangars zijn goed voor een dakoppervlakte van 5000 m². Op één van de hangars komen tegen het najaar 689 zonnepanelen, vertelt burgemeester Walter Luyten (CD&V) : "Bij hangar 15 staat nog een transformatorcabine, daardoor kunnen we de stroom rechtstreeks op het electriciteitsnet zetten". Voor de gemeente heeft het project alleen maar voordelen: "We gebruiken groene stroom en verlagen daarmee onze co2-uitstoot, dat past perfect in ons klimaatactieplan. Daarnaast hebben we ook 20 jaar lang een vaste prijs voor de elektriciteit die we afnemen."

Aandeelhouder

Inwoners van Ravels kunnen ook mee investeren in het project. Met  250 euro kan je al aandeelhouder worden van burgercoöperatie Campina Energie. Die vereniging financiert en plaatst de zonnepanelen. Als aandeelhouder kan je dan delen in de winst. De burgercoöperatie heeft al zo'n 40 groene energieprojecten in de regio. De zonnepanelen in Weelde zullen jaarlijks 250 MwH groene stroom opwekken, dat kan je vergelijken met het jaarverbruik van 71 gezinnen. 

Meest gelezen