fotodp.be

Actiegroepen stellen Lantis en Vlaamse overheid in gebreke: "Geen studie over best mogelijke waterzuiveringstechnieken van PFAS bij bouw Scheldetunnel"

Vier actiegroepen stellen de Vlaamse overheid en Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, in gebreke na de nieuwe informatie van onderzoeksinstelling VITO. Volgens VITO is er geen studie gebeurd over de beste technieken om water te zuiveren van PFAS. Volgens de actiegroepen toont dat aan dat de overheid niet zorgvuldig handelt. De bouw van de nieuwe Scheldetunnel gaat wel door zoals gepland.

Actiegroepen Leefmilieu Rupelstreek, Climaxi, Red Onze Kleiputten en OnzeMobiliteit stellen Lantis, COTU (Tijdelijke Maatschap Oosterweeltunnel) en de Vlaamse overheid in gebreke.

De onderzoeksinstelling VITO meldde dinsdagnamiddag in een brief dat er geen studie is afgerond over de “Beste Beschikbare Technieken” (BBT) om water te zuiveren van PFAS. “De overheid vergunt met andere woorden de werken zonder dat de beste waterzuiveringstechnieken door VITO onderzocht zijn”, klinkt het bij de actiegroepen. “Daarmee toont de overheid aan dat ze niet zorgvuldig handelt. We stellen Lantis en de overheid verantwoordelijk voor alle schade die ze hierdoor veroorzaken.”

Eerder betwistten enkele actiegroepen al de vergunning voor het oppompen van bemalingswater of bedrijfsafvalwater voor het bouwen van de Scheldetunnel. Daarom verzochten ze de rechter om te verbieden de werken aan de Scheldetunnel op te starten. Maar de rechter laat de werken niet stilleggen en zal zich later ten gronde uitspreken over het verzoek van de actiegroepen. Vandaag zal op de werf begonnen worden met het oppompen van grondwater. 

BEKIJK - "Je kan geen PFAS meer meten", zegt Luc Hellemans, CEO van Lantis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen