De Amerikaanse president Joe Biden sprak het Congres toe.
2023 CQ-Roll Call, Inc.

BEKIJK - VS-correspondent Björn Soenens ziet strijdvaardige president Biden: "Wellicht zal hij zich kandidaat stellen voor tweede ambtstermijn"

President Joe Biden heeft zijn jaarlijkse toespraak gegeven voor het Amerikaanse Congres. Onze VS-correspondent Björn Soenens zag een vechtlustige en energieke Biden die een boodschap van eenheid verkondigde. Het ziet er ook naar uit dat Biden zich kandidaat zal stellen voor een tweede ambtstermijn. Een analyse van de State of the Union in vier vragen en antwoorden.

1. Hoe sprak Biden over de enorme verdeeldheid in het land?

"President Biden deed moeite om bruggen te slaan. Doorheen de speech kondigde hij veel initiatieven aan die de partijgrenzen overschrijden. Hij schoof vier pijlers naar voren: mentale gezondheidszorg voor jongeren bevorderen, kanker bestrijden, hardere maatregelen nemen in de strijd tegen drugs en de oorlogsveteranen beter verzorgen."

Videospeler inladen...

2. Verandert zijn speech iets aan de sombere perceptie over Biden?

"Dat zal nog moeten blijken. Hoewel zijn wetgevend werk heel veel resultaten heeft opgeleverd, blijft de meerderheid van de Amerikanen denken dat hij weinig verwezenlijkt heeft. De mensen zijn somber gestemd over de economie al zijn er banen bij de vleet en zijn de lonen gestegen. De inflatie doet hem min of meer de das om."

Videospeler inladen...

3. Wat zei president Biden in de State of the Union over de oorlog Oekraïne en de koude oorlog met China?

"Biden ziet de oorlog in Oekraïne als een strijd voor vrijheid en democratie in het algemeen. Hij zei dat de VS steun gaan blijven leveren, zolang het nodig is. Hij benadrukte ook dat hij geen conflict wil met China, maar dat de VS wel met China wil concurreren, bijvoorbeeld op het vlak van de productie van chips voor elektronica."

Videospeler inladen...

4. Liet Biden in zijn speech iets uitschijnen over een herverkiezingscampagne?

"Wellicht zal Joe Biden zich herverkiesbaar stellen en voor een tweede ambstermijn als president gaan. Nooit eerder zagen we hem zo vechtlustig en zo energiek een speech geven. Hij herhaalde verschillende keren: "we moeten de klus afmaken". Dat lijkt erop te wijzen dat hij het werk wil voortzetten dat hij is begonnen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen