Chocoladefabrikant Barry Callebaut uit Lebbeke wint 'Factory of the Future'-award

Vijf Vlaamse bedrijven krijgen de titel 'Factory of the Future'. Onder meer chocoladefabrikant Barry Callebaut uit Wieze bij Lebbeke viel in de prijzen. De award bekroont bedrijven die geavanceerd en toekomstgericht produceren.

Factories of the Future zijn bedrijven die inzetten op digitalisering en slimme technieken in het productieproces. De jury gaf Barry Callebaut in Lebbeke de prijs, onder meer omdat het bedrijf de grootste chocoladefabriek ter wereld heeft. En in de fabriek gebruikt Callebaut allerlei nieuwe technieken. Zo krijgen de operatoren van de machines, tijdens het productieproces, allerlei informatie over de machines. En die informatie kan hen helpen om de productie te verbeteren. Daardoor blijft de kwaliteit van de chocolade constant, ook als de grondstoffen bijvoorbeeld wat anders zijn. 

"Het is zoals een co-piloot in een vliegtuig"

"Zeven jaar geleden zijn we begonnen met ons project 'Smart Factory'", zegt Bram Van Genabet van Barry Callebaut. "We verzamelen eigenlijk constant informatie over een productielijn, zodat we efficiënter chocolade kunnen maken. Bijvoorbeeld : cacaobonen hebben een verschillend vetgehalte afhankelijk van het seizoen. En ook melkpoeder kan variëren qua vochtgehalte. Via sensoren in de machines kunnen we dat meten, en zo zien we welke factoren invloed hebben op de kwaliteit van onze chocolade. En dan kunnen we de machines bijsturen. Als mens is dat onmogelijk om die factoren perfect te meten, sensoren kunnen dat wel. Het is een beetje zoals een co-piloot in een vliegtuig. De machines adviseren onze medewerkers, maar het zijn wel nog altijd onze medewerkers die de machines moeten bijsturen."

Voor 3 jaar

Nog 4 andere Vlaamse bedrijven krijgen de titel 'Factory of the Future'. Het gaat om VCST Industrial Products (Sint-Truiden), farmabedrijf Sanofi (Geel), metaalbedrijf Altachem (Harelbeke) en fabrikant van aardappelspecialiteiten Pomuni Frozen (Ranst). Zij ontvingen hun award uit handen van Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw. De winnaars krijgen de titel voor 3 jaar. Daarna volgt er een controle, en kunnen ze hun titel verlengen. 

Meest gelezen