Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Familie van Layla uit Pelt naar Turkije vertrokken om te helpen

De familie van Layla Onlen uit Pelt is naar Turkije getrokken om in Antakya te gaan helpen na de aardbevingen. De familie gaat er onder meer op zoek naar eigen familieleden, maar wil ook anderen helpen. Layla staat in contact met hen en volgt de situatie van hieruit op de voet.

De familie van de Peltse Layla Onlen is gisteren naar Turkije getrokken om te gaan helpen na de aardbevingen. “Ze zijn intussen aangekomen”, zegt Layla. “Rechtstreeks konden ze niet vliegen, omdat de luchthaven in Antakya ernstig beschadigd is.” Dus heeft de familie een omweg gemaakt. “Via tussenstops zijn ze tot Adana geraakt. Vanuit Adana zijn ze met de auto verder gegaan naar Antakya.”

Veel wegen zijn na de aardbevingen volledig verwoest. “Er was heel veel puin. Maar het volk heeft heel snel de gaten van het wegdek opgevuld, dus de auto’s kunnen redelijk goed door. Antakya is met de auto te bereiken.” Bovendien kwam haar familie ’s nachts aan. “Toen was er redelijk weinig volk, dus ze zijn goed aangekomen.”

Geen hulp

De situatie in Antakya is bijzonder ernstig. “Sinds twee dagen was er geen hulp, geen medische hulp, geen ambulance, geen politie, niemand daar behalve overlevenden, die probeerden met eigen handen hun familieleden van onder het puin te halen”, getuigt Layla. “Dat werkte tot op een bepaald niveau. Zware steenblokken konden zij niet weghalen, er zijn geen kranen of andere apparatuur.”

Langzaamaan komt er meer hulp. “Gelukkig heb ik net gehoord dat er sinds vandaag hulpdiensten aanwezig zijn, maar dat is wel redelijk laat.” Layla’s familie wil ter plaatse nu ook helpen. “Natuurlijk gaat iedereen eerst naar eigen familieleden kijken, of ze die uit het puin kunnen halen. Als dat niet kan, helpen ze wie ze tegenkomen.”

Spullen

Bij ons zijn er heel wat initiatieven om spullen in te zamelen en op te sturen naar Turkije, en ook Layla’s familie had enkele dingen mee. “Dekens, macaroni, maandverband… Wat ze konden meenemen, hebben ze meegenomen.” 

Al wijst Layla erop dat spullen misschien niet het nuttigste zijn om nu op te sturen. “De spullen raken er niet op tijd, dus de oproep is vooral om geld in te zamelen. De organisatie is bovendien een chaos, de spullen raken niet verdeeld.”

Meest gelezen