Allereerste graphic novel over jenever gemaakt door Jenevermuseum Hasselt

Het Jenevermuseum in Hasselt gaat in samenwerking met stripauteur Michaël Olbrechts een graphic novel maken over jenever. De strip zal gaan over de geschiedenis van jenever en het vakmanschap dat erbij komt kijken. Hij zou in september 2024 in de boekenrekken moeten liggen. 

Het Jenevermuseum in Hasselt krijgt een aanmoedigingspremie van 5.000 euro van Stripgids en het steunpunt voor de cultuurerfgoedsector FARO, omdat ze een sterk erfgoedverhaal kan weergeven via een graphic novel. 

Een graphic novel is dan ook een ideaal medium om complexe verhalen te vertellen en daarbij in te zoomen op immateriële en roerende erfgoedcollecties

Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum

Jenever en jenevererfgoed waren eerder al een thema in een tv-serie, een theatervoorstelling, een poëzieproject en een expo, maar nu wordt het dus ook vereeuwigd als graphic novel. Een ideale manier om nieuwe doelgroepen te bereiken, denkt Davy Jacobs, de directeur van het Jenevermuseum. "Zo kunnen we nog meer mensen leiden naar ons vakmanschap. Een graphic novel is dan ook een ideaal medium om complexe verhalen te vertellen en daarbij in te zoomen op immateriële en roerende erfgoedcollecties." 

Een beeld uit de graphic novel over jenever

Ze zijn bij het Jenevermuseum heel blij dat ze de jury hebben kunnen overtuigen. "Dat stripmaker Michaël Olbrechts met ons wil samenwerken, maakt het plaatje helemaal compleet. Zijn diepgravende verhalen worden altijd bevolkt met personages met een psychologische diepte, dat wordt ongetwijfeld mooi", gaat Jacobs verder. 

stripauteur Michaël Olbrechts

Graphic novel in groter project

Ze slaan voor hun project de handen in elkaar met de Genkse Uitgeverij Daedalus. De productie van een strip is een intensief proces. Michaël Olbrechts startte eind vorig jaar al met zijn research met de bedoeling om in september 2024 te kunnen publiceren. 

De graphic novel zal ook in het Jenevermuseum gebruikt worden. "De strip vormt de kern van een groter project. De graphic novel en zijn personages zullen aanwezig zijn in het museum én in de stad. We organiseren workshops en signeersessies. Wordt nog vervolgd dus", sluit schepen van Cultuur Nele Kelchtermans (Groen) tevreden af. 

Meest gelezen