Raziye en Rabia uit Aarschot vangen leraar Ertugrul (midden) en zijn leerlingen thuis op tijdens hun uitwisseling
Radio 2

Turkse school op uitwisseling in Aarschot, net nu aardbeving thuisstad treft: "Onze gedachten zijn de hele tijd bij hen"

In het Atheneum KAMSA in Aarschot zijn vier leerlingen en twee leerkrachten uit de stad Gaziantep in Turkije op uitwisseling. Hun Turkse thuisstad werd deze week - vlak voor ze op het vliegtuig stapten - zwaar getroffen door verschillende aardbevingen. Dit weekend willen ze terugkeren naar hun familie en vrienden.

Vier leerlingen en twee leraars uit de Turkse stad Gaziantep zijn momenteel op Erasmus-uitwisseling in het Atheneum KAMSA in Aarschot. Vlak nadat hun thuisstad zwaar werd getroffen door verschillende aardbevingen landde  de groep op Brussels Airport. "We waren nog onderweg toen een vriend mij in het midden van de nacht opbelde met het slechte nieuws. Ik kon mijn familie meteen bereiken. Godzijdank zijn ze allemaal oké, maar ik vind het moeilijk om dat te zeggen. Veel andere mensen zijn overleden of zwaargewond", legt leerkracht Ertugrul uit.

De schooldelegatie uit Gaziantep landden op de luchthaven van Zaventem
Atheneum KAMSA

Bang voor naschokken

Ertugrul kon het thuisfront kort na de ramp al bereiken. "Er waren amper problemen met de telefoonlijnen of internetverbindingen. Ik kon mijn familie en vrienden meteen bereiken en we hebben de hele tijd contact." De families van de leerlingen en leerkrachten stellen het gezien de omstandigheden goed, maar niet iedereen heeft evenveel geluk gehad. "Sommige vrienden zijn hun geliefden verloren. Andere mensen zitten nog vast onder de ingestorte gebouwen. Mensen durven vaak nog niet naar hun huizen terug te keren uit schrik voor de naschokken." 

We zijn fysiek wel hier, maar onze gedachten zijn de hele tijd in Turkije bij onze familie en vrienden

Ertugrul, leerkracht uit het getroffen Gaziantep

Tijdens hun verblijf wordt de Turkse delegatie opgevangen door verschillende gastgezinnen in Aarschot. De familie van leerlinge Raziye is zo'n opvanggezin. "Eén van de meisjes slaapt bij ons. We proberen haar zo goed mogelijk op te vangen. Ze belt vaak met haar familie en stuurt geregeld berichtjes om op de hoogte blijven", zegt Raziye. Ook bij lerares Rabia kan één van de leerlingen terecht. Zij heeft zelf Turkse roots, dus haar talenknobbel komt momenteel extra van pas. "Eén van de jongens logeerde bij mij. We volgen het nieuws op televisie en kregen de beelden van de ravage natuurlijk ook te zien. Ik zei hem dat we de tv gerust op een andere zender wilden zetten, maar dat wilde hij niet. Gisteren was er nog een naschok en dan stuurde hij meteen berichten naar zijn gezin om te checken of alles in orde was."

Zaterdag terug naar huis

Het huis van geen enkele leerling of leraar uit Gaziantep is ingestort. "Daar hebben ze een beetje geluk bij een ongeluk. Maar de buren van één van de leerlingen, een paar huizen verderop, zijn overleden. Die gebouwen zijn wél ingestort", legt Rabia uit. Zaterdag keert de Turkse delegatie terug naar huis. "Ik denk dat de jongeren de impact pas echt helemaal zullen begrijpen als ze de ravage met eigen ogen zien."

"Zeker en vast. Als we iets kunnen doen voor ons volk, zullen we dat niet nalaten. We zullen sowieso vrijwilligerswerk gaan doen. We zijn fysiek wel hier, maar onze gedachten zijn de hele tijd in Turkije. Ik wil de Belgen enorm hard bedanken voor de warme ontvangst en alle hulp die ze ons en Turkije aanbieden. Je voelt nu echt wat het woord "empathie" echt wil zeggen", besluit Ertugrul.

Meest gelezen