Spectaculaire operatie aan Rubenshuis in Antwerpen: 39 bomen over historische voorgevel getild met kraan

In de tuin van het Rubenshuis in Antwerpen worden vandaag 39 volwassen bomen geplant. De voormalige kunstenaarswoning van Peter Paul Rubens wordt gerestaureerd en de heraanleg van de tuin is daar een onderdeel van. De bomen worden over de eeuwenoude gevel gehesen. Radio2-reporter Margaux van de regio volgde het huzarenstuk. 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Vandaag vindt in het stadscentrum van Antwerpen een spectaculaire operatie plaats. Een 58 meter hoge kraan tilt er 39 bomen over het historische Rubenshuis. Een operatie die heel nauwkeurig moet verlopen. 

“Het gaat om volwassen bomen tussen de 10 en 15 meter lang die we aangekocht hebben bij een lokale boomkweker. Het Rubenshuis is een beschermd monument. Alles is tot op de millimeter uitgerekend zodat de operatie secuur verloopt ”, vertelt museumdirecteur Bert Watteeuw. 

BEKIJK - Zo verloopt de spectaculaire boomoperatie aan het Rubenshuis

Videospeler inladen...

Tuin zoals vroeger

De binnentuin wordt na de renovatie de grootste museumzaal van het vernieuwde Rubenshuis. "We maken er een hedendaagse baroktuin van", zegt Watteeuw. "Alle 39 bomen zijn heel bewust gekozen. We baseerden ons voor het ontwerp op het originele uitzicht van de tuin. De binnenkoer moet eruit zien zoals die eruit zag toen de schilder hier nog rondliep." 

Niet elke boomsoort die in de tuin geplant wordt, heeft de schilder ooit zelf bewonderd.  "Er zijn ook boomsoorten die nog maar recent bij ons voorkomen, maar die wel belangrijk zijn voor de biodiversiteit. Denk maar aan de magnolia uit Azië of de doodsbeenderenboom uit Amerika. We willen ook meer de geest dan de letter van Rubens volgen." 

Goedbetaalde tuinman

Rubens hechtte enorm veel belang aan zijn tuin. "Hij verzamelde oude boomsoorten. We weten dat hij een grote fan was van vijgen en Rousselet-peren. Ook appelbomen en mispels worden aangeplant omdat hij daar ook een voorkeur voor had."

De tuinman was een figuur voor wie Rubens veel respect had. "Willem, de hoofdhovenier, verdiende evenveel als de butler. De binnentuin was voor hem een canvas om zijn creativiteit in bot te vieren. Hij kon er zijn kleurenpalet testen. Het duurste boek uit Rubens’ bibliotheek was trouwens een botanische publicatie.”

In 2024 is de tuin al toegankelijk voor het publiek. Het onderhoud van de vernieuwde tuin zal verzorgd worden door de stad Antwerpen.

Zo zal de Rubenstuin er binnenkort uitzien

Meest gelezen