Captain Jack

Zoon Bobbejaan Schoepen krijgt groen licht voor ontwikkelen van recreatiepark rond luchtvaart aan luchthaven Deurne

Jack Schoepen, zoon van wijlen Bobbejaan Schoepen, heeft van de Vlaamse regering groen licht gekregen voor het ontwikkelen van een recreatiepark rond luchtvaart en wetenschap naast de luchthaven van Deurne. Het park zal Captain Jack heten. Als alle vergunningen in orde komen, start de bouw in de loop van volgend jaar. In 2034 zou het hele project ten vroegste klaar moeten zijn. De aanpalende gemeenten zoals Borsbeek en Mortsel maken zich zorgen over de mobiliteit.

De Vlaamse regering heeft Jack Schoepen, de zoon van wijlen Bobbejaan Schoepen, de toelating gegeven om een recreatieproject rond luchtvaart en wetenschap te ontwikkelen naast de luchthaven van Deurne. Dat gaat Captain Jack heten. Het gaat om een gebied van 5 hectare aan de Krijgsbaan. Er moeten nu de nodige vergunningen worden aangevraagd en er moet ook een mobiliteitsplan komen. Daarnaast wil Captain Jack een huurovereenkomst met de Vlaamse overheid afsluiten voor al zeker 40 jaar. Als alles rond is, start de bouw ten vroegste in de loop van volgend jaar.

Geen Bobbejaanland

"De Vlaamse regering was heel enthousiast over ons dossier", vertelt Elke Vandersypen, woordvoerder van Captain Jack. "Alles wordt overdekt. Verwacht dus geen Bobbejaanland. We plannen een combinatie van educatieve projecten, sport en cultuur waarin luchtvaart centraal staat. Het is een ideale locatie, naast de eigenlijke luchthaven van Deurne, waar je zicht hebt op de start- en landingsbaan."

Het recreatiepark wordt in fases afgewerkt. Eerst worden de wegen en nutsvoorzieningen aangelegd. Dan wordt er werk gemaakt van sportinfrastructuur voor onder meer indoor skydiven. Later komt er ook een indoor doe-centrum rond luchtvaart voor kinderen tot 12 jaar, een educatief belevingscentrum rond wetenschap en techniek voor jongeren en volwassenen, een theater en een parkeergebouw. In twee Boeings 747 komen een themahotel en vergaderruimten.

Alles zou ten vroegste klaar zijn in 2034. (lees verder onder foto)

Captain Jack

Mortsel en Borsbeek vrezen extra files

Dis Van Berckelaer (Borsbeek boven Alles), burgemeester van de aanpalende gemeente Borsbeek is niet tegen het recreatiepark op zich, maar maakt zich zorgen over de mobiliteit. "Mijn grootste probleem zijn niet de 2 Boeings die daar permanent gaan staan, maar de verkeersafwikkeling. Wij gaan van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op de Krijgsbaan en de Frans Beirenslaan in file staan."

De burgemeester van Mortsel, Erik Broeckx (N-VA), ziet ook vooral verkeersproblemen. "Zo’n pretpark gaat sowieso verkeer aantrekken en gaat nog meer problemen creëren in de omgeving. Dat moeten we goed bewaken en we moeten heel duidelijke afspraken maken los van alle andere criteria in de omgevingsvergunning." Mortsel vreest vooral extra files rond de R11 of Krijgsbaan die naast het pretpark ligt. "Die weg loopt pal door Mortsel en heeft nu al veel verkeer." Mortsel dringt aan op overleg met de projectontwikkelaar over de mobiliteit.

De locatie waar het themapark zou moeten komen

Meest gelezen