Grondwaterpeil gestegen na natte januarimaand: hoog tot zeer hoog peil voor tijd van het jaar bij 2 op de 10 meetpunten

Dankzij de vele regen van de voorbije maand, is het grondwaterpeil op veel plaatsen in Vlaanderen gestegen. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Bij 4 op de 10 meetplaatsen staat het grondwater nu op een normaal peil voor de tijd van het jaar. Bij 2 op de 10 meetplaatsen staat het grondwater zelfs hoog tot zeer hoog. Vorig jaar was de situatie wel nog iets beter.

Januari 2023 was een zeer sombere, natte maand. Dat blijkt uit het klimatologisch maandoverzicht van het KMI. De zon scheen opvallend weinig en het heeft ook meer geregend dan normaal. In Ukkel viel 91,1 millimeter neerslag tegenover 75,5 millimeter in een gemiddelde januarimaand.

En dat heeft ook een effect gehad op de grondwaterstanden. Op zowat drie kwart van de meetplaatsen in Vlaanderen is het grondwater gestegen. 37 procent van de meetplaatsen heeft nu nog lage tot zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Vorige maand was dat nog op 58 procent van de meetplaatsen.

Op 42 procent van de meetplaatsen is een normaal peil gemeten en bij 21 procent van de meetplaatsen staat het grondwater nu hoog tot zeer hoog. Vorige maand was dat bij 13 procent van de meetpunten het geval.

Het gaat de goede richting uit, maar we zijn er nog niet

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving (N-VA)

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) spreekt van goed nieuws, maar zegt dat er nog werk aan de winkel is. "We moeten de komende jaren blijven investeren in structurele oplossingen. De bovenste grondwaterlagen reageren sterk op de hoeveelheid regen die er al dan niet valt. De regen hebben we niet in de hand, maar met het beleid kunnen we er wel voor zorgen dat we dat water zo veel mogelijk vasthouden."

"Met de Blue Deal pakken we sinds drie jaar de droogte en watertekorten structureel aan", zegt Demir. "Door bijvoorbeeld natte natuur aan te leggen, waterlopen opnieuw open te leggen, te verbreden en verdiepen, regenwater maximaal op te vangen..." 

"Het gaat de goede richting uit, maar we zijn er nog niet. Hoewel het nog volop winter is, bereiden we ons nu al voor om ons te beschermen tegen eventuele droge zomermaanden."

Meest gelezen