AFP or licensors

Het verhaal achter de pakkende foto's: 15-jarige Irmak werd in bed bedolven onder puin, jonge Mariam beschermt broertje Ilaaf 

Op het internet gaan sinds de aardbeving in Syrië en Turkije enkele opmerkelijke foto's en video's viraal. Zo is er de foto van een man die de hand van zijn dode dochter blijft vasthouden en een video van een jong meisje dat haar kleine broertje beschermt onder het puin. De verhalen van de slachtoffers die in de filmpjes en foto's aan bod komen, komen nu ook stilaan naar buiten. 

Weinig beelden die de verslagenheid na de zware aardbeving in Turkije en Syrië zo goed illustreren als de foto's van een man in opvallende fluojas die de hand van zijn overleden dochter blijft vasthouden. In een mum van tijd ging het beeld van de Turkse AFP-fotograaf Adem Altan de wereld rond.

AFP or licensors

De man en jonge vrouw op de foto krijgen nu ook een naam. Mesut Hancer verloor zondagnacht zijn 15-jarige dochter Irmak toen brokstukken van hun appartement recht op haar bed vielen. 

Het drama vond plaats in de provincie Kahramanmaraş, in het zuiden van Turkije. Luchtbeelden tonen hoe groot de ravage aan het appartementsblok is. De meerdere verdiepingen tellende woning moet als een kaartenhuis in elkaar zijn gestort. 

Ook op deze beelden zien we Mesut in zijn opvallende jas tussen de brokstukken bij zijn dochter waken. 

AFP

Kinderen gered van onder het puin

Beter nieuws kwam er uit het Syrische grensdorp Haram. Daar werden twee jonge kinderen na meer dan 36 uur levend van onder het puin bevrijd. Een video waarin het meisje haar jongere broertje onder een betonblok beschermt, ging ook viraal. "Haal me hier weg! Ik doe alles voor jou! Ik zal je bediende zijn!", riep het meisje de reddingswerkers toe.

Volgens journalisten van CNN gaat het om Mariam en Ilaaf Al-Sayed. Hun vader Mustafa Zuhir verklaarde aan de pers dat het gezin in hun slaap verrast werd door de aardbeving. "We voelden de grond schudden en brokstukken begonnen op ons hoofd neer te vallen. We hebben twee dagen onder het puin geleefd en de Koran geciteerd in de hoop dat iemand ons zou vinden", zegt hij. 

Bron: CNN

Op een foto die na de bevrijding werd genomen, is te zien hoe reddingswerkers Mariam uit het gebouw dragen. Nadien dook ook een foto van de zus en broer in een deken in het ziekenhuis op.

De reddingsoperaties in het gedeelte waar het gezin Al-Sayed woont, zijn allesbehalve vanzelfsprekend. Het is winter, de burgeroorlog in Syrië woedt voort en het door rebellen gecontroleerde Haram heeft niet veel middelen. Momenteel probeert voornamelijk vrijwilligersgroep Syrian Civil Defense, ook gekend als de Witte Helmen, te helpen. 

Meest gelezen