Sporza-presentator en voetbalanaliste Imke Courtois is zwanger, en wordt bewust alleenstaande moeder

Goed nieuws van Imke Courtois: ze is zwanger. De 34-jarige voetbalanaliste en ex-Red Flame wordt bewust alleenstaande moeder. Steeds meer single vrouwen zetten die stap, zo blijkt uit recent onderzoek.

“Binnen enkele maanden loopt er hier een kleine, grote verantwoordelijkheid rond”, laat Imke Courtois weten in een kort persbericht. “Ik word alleenstaande mama en ik kijk er enorm naar uit.”

Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om bewust alleenstaande moeder te worden, zo blijkt uit recente cijfers van het UZ Gent, het UZ Brussel, het ZNA Middelheim en het UZ Leuven. Er zijn een derde meer aanvragen dan voor de coronapandemie, en bij sommige fertiliteitscentra tellen ze een verdubbeling van de cijfers in vijf jaar tijd. Het wijst er volgens experts op dat het fenomeen maatschappelijk aanvaard is. 

Voor Courtois is het een weloverwogen beslissing. “Ik wist al vroeg dat ik ooit mama wilde worden, maar ik ben daar zeer doordacht mee omgesprongen. Ik wilde eerst mijn voetbalverhaal schrijven, financieel wat zekerheid opbouwen en voldoende rust bij mezelf vinden om meer structuur in mijn leven toe te laten.”

Dat zijn belangrijke parameters, vertelde Isabelle Stuyver, psychologe aan het fertiliteitscentrum in het UZ Gent, eerder aan VRT NWS. "We checken altijd wat de draagkracht en zelfredzaamheid is van de vrouw. Ook een netwerk is heel belangrijk, zowel op emotioneel als op praktisch vlak. Het helemaal alleen doen is niet evident."

Interviews over haar zwangerschap komen er niet: Imke Courtois zal, zo staat in het persbericht, “alleen antwoorden op de vragen die haar kindje haar later zal stellen”.

Meest gelezen