Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Blog - Al meer dan 12.000 doden na zware aardbevingen in Syrië en Turkije, onze reporter in Kilis: "Mensen durven niet meer in hun huis te slapen"

Bijna drie dagen na de eerste aardbeving is de dodentol in Turkije en Syrië opgelopen tot meer dan 12.000. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest dat tot 20.000 mensen het leven verloren hebben. Terwijl de Turkse regering steeds meer kritiek krijgt over de trage hulpverlening, bezoekt president Recep Tayyip Erdogan vandaag de zwaarst getroffen gebieden. "Je kan niet voorbereid zijn op een ramp van deze omvang", benadrukt hij. Volg hier alle recente ontwikkelingen over de ramp. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dodental blijft oplopen: al meer dan 12.000 dodelijke slachtoffers geteld

Volgens de Witte Helmen, een Syrische hulporganisatie die vooral hulp biedt in het noord-westen van Syrië waar de rebellen aan de macht zijn, zijn er in dat gebied alleen al zeker 1.730 slachtoffers gevallen bij de zware aardbevingen van maandag. 

Het totale aantal slachtoffers in Syrië en Turkije samen is ondertussen opgelopen tot meer dan 12.000.

VRT NWS-journalist Jens Franssen bevindt zich op tiental kilometer van Syrische grens: "Grens oversteken is niet aan de orde"

Journalist Jens Franssen trok de voorbije uren van Gaziantep naar Kilis, een stad in Turkije op een tiental kilometer van de grens met Syrië. Die grens oversteken, is volgens hem onmogelijk: "Ze is figuurlijk hermetisch afgesloten met een muur van drie meter hoog, tjokvol sensoren". In "Laat" getuigt hij over de laatste stand van zaken:

Videospeler inladen...

Nog geen internationale hulp in noord-westen van Syrië

"In het noord-westen van Syrië (een gebied dat in handen is van de Syrische rebellen, red.) wachten de mensen al drie dagen wanhopig op internationale hulp", zegt Brigitte Herremans, experte Midden-Oosten, in "De afspraak". "Ze vrezen dat er geen mensen meer levend van onder het puin zullen worden gehaald, wanneer die hulp er eindelijk is. Ik heb contact gehad met mensen in de regio en ze voelen zich volledig in de steek gelaten."

Bijna alle hulp die op dit moment geboden wordt in dat gebied, komt van de hulporganisatie De Witte Helmen. "Ze noemen zichzelf de Syrische civiele bescherming, maar eigenlijk is het een groep van 3.000 vrijwilligers die getraind zijn om mensen vanonder het puin te halen na bombardementen van het Syrische regime van president Bashar al-Assad", aldus Herremans.

Een van de redenen waarom er in het gebied geen internationale hulp mogelijk is, is omdat de grensovergangen tussen Turkije en Syrië geblokkeerd zijn. "Sinds 2014 kan de VN geen grootschalige hulp meer leveren op Syrisch grondgebied zonder toestemming van Rusland (dat het regime van al-Assad steunt) en de afgelopen jaren zijn de grensovergangen naar het gebied ook stelselmatig gesloten", duidt Herremans.

BEKIJK - "Op dit moment is slechts een van de drie grensovergangen tussen Turkije en Syrië open, maar de wegen zijn er ernstig beschadigd", vertelt Herremans in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Eerste delegatie van B-FAST aangekomen in Turkije

Iets voor 20 uur is een militair vliegtuig met B-FAST-hulpverleners aan boord geland op de luchthaven Incirlik, in de Turkse stad Adana, op zowat 200 kilometer van de zwaar getroffen miljoenenstad Gaziantep. Het gaat om een verkenningsteam dat acht leden telt en dat nu op zoek zal gaan naar een geschikte locatie voor het Belgische veldhospitaal dat volgende week donderdag operationeel zou moeten zijn. 

Lees meer in onderstaand artikel: 

Jens Franssen in Gaziantep: "Duizenden mensen slapen hier vanavond buiten"

VRT NWS-journalist Jens Franssen is op dit moment in de Turkse stad Gaziantep en stelt vast dat duizenden mensen uit de zwaar getroffen miljoenenstad de nacht buiten zullen doorbrengen. "Ze doen dat omdat hun huizen verwoest zijn of omdat ze te bang zijn om naar hun eigen appartement terug te keren", duidt Franssen.

Heel wat appartementen die niet zijn ingestort, hebben tijdens de aardbeving wel bewogen, en de mensen willen zeker zijn dat het veilig is om opnieuw in te trekken vooraleer ze terug naar huis gaan. Die controles vinden op dit moment plaats, maar tot dan nemen de Turken geen risico's en slapen ze liever buiten. 

BEKIJK - "Een groot deel van de mensen is ook gewoon vertrokken", vertelt Franssen in het "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

BEKIJK - Zelfs twee dagen na de aardbeving worden nog mensen vanonder het puin gehaald, ook kinderen:

Videospeler inladen...

Internationale donorconferentie voor slachtoffers aardbeving in maart

In maart zal in Brussel een donorconferentie plaatsvinden voor de slachtoffers van de zware aardbevingen maandag in het Turks-Syrische grensgebied. Dat hebben de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de premier van Zweden, Ulf Kristersson, bekendgemaakt.

Deelname staat open voor EU-lidstaten, buurlanden, VN-leden, internationale financiële instellingen en andere relevante belanghebbenden. De bedoeling is om in samenwerking met de Turkse autoriteiten een donorconferentie te organiseren om fondsen in de internationale gemeenschap te werven. 

Wereldgezondheidsorganisatie stuurt noodhulp naar Syrië en Turkije

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus  zegt dat er twee vrachtvliegtuigen met hulpmateriaal voor Syrië klaar staan om op te stijgen. Het eerste vliegtuig zou morgen in Damascus moeten aankomen, het tweede vrijdag. Het vliegtuig met WHO-noodhulp voor Turkije is al onderweg.

Eerder vandaag liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al weten dat een beschadigde grensovergang tussen beide landen hersteld was, waardoor ook over de weg opnieuw hulpgoederen kunnen vervoerd worden.

VN roept Syrië op om "politiek opzij te zetten"

De Verenigde Naties hebben de Syrische regering opgeroepen "de politiek opzij te zetten" en de toegang tot de getroffen rebellengebieden in het noordwesten van het land te vergemakkelijken na de verwoestende aardbeving.

"Zet de politiek opzij en laat ons ons humanitaire werk doen," pleitte VN-coördinator in Syrië El-Mostafa Benlamlih in een interview met persagentschap AFP. "We kunnen het ons niet veroorloven om af te wachten en te onderhandelen. Als we wachten met onderhandelen, is het al te laat.

Hulpverlening vanuit door Damascus gecontroleerd Syrisch grondgebied is diplomatiek gezien lastig. Het vereist ook dat het regime ermee instemt om het door te geven aan mensen in het rebellengebied en dat de strijdende partijen het eens worden over de verdeling ervan.

Syrië wordt sinds 2011 geteisterd door een burgeroorlog, die aan een half miljoen mensen het leven heeft gekost, miljoenen mensen op de vlucht heeft gejaagd en het land heeft opgesplitst.

Meest gelezen