UHasselt

Op Campus Diepenbeek zullen duurzame verkeerssituaties getest worden

Op de campus van UHasselt in Diepenbeek komt een nieuwe site waar verschillende duurzame verkeerssituaties getest zullen worden. Nieuwe materialen en technieken kunnen zo getest worden in een levensechte omgeving. 

"Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) klopte bij ons aan omdat er in Limburg nood was aan een site waar duurzame materialen in de wegen- en waterbouwsector getest kunnen worden", zo begint de oprichter van Living Tomorrow Frank Beliën. Dat bedrijf voert al onderzoek naar innovaties van de toekomst en helpt nu met Embuild Limburg, het Agentschap Wegen en Verkeer, UHasselt en het Opzoekingscentrum voor Wegenbouw innovaties te zoeken in het verkeer. 

We leggen 100 meter fietspad aan of een kruispunt met speciale aandacht voor de voetganger of fietser en bekijken dan hoe we de verkeersveiligheid kunnen verhogen

Frank Beliën, oprichter van Living Tomorrow

Onder de naam "MIA in Actie" zal er een Living Lab of innovatieomgeving komen op Campus Diepenbeek. "We gaan samen met een tiental bedrijven kijken wat de toekomst is van het verkeer en waar er nu nog knelpunten zijn", gaat Beliën verder. "Daar ontwikkelen we nieuwe materialen of tactieken voor en die testen we in Diepenbeek in een reële situatie. Zo zien we hoe de gebruiker en de omgeving daarop reageert."

Op de site worden er bepaalde scenario's gecreëerd. "We leggen bijvoorbeeld 100 meter fietspad aan of een kruispunt met speciale aandacht voor de voetganger of fietser en bekijken dan hoe we de verkeersveiligheid kunnen verhogen." De campus van de UHasselt leent zich perfect voor zo'n testen, vindt Beliën. "Er is fietsverkeer en de wagen is er aanwezig. Zo kunnen we verschillende scenario's testen." 

Uitdagingen voor de toekomst

Bij Living Tomorrow denken ze dat er zeker voldoende uitdagingen zijn om mee aan de slag te gaan. "Een van de uitdagingen is dat steden hun CO2-uitstoot moeten verminderen. Dat wil zeggen dat deelsteps en deelfietsen de norm worden, er een elektrisch wagenpark komt en er ander openbaar vervoer komt zoals de trambus... dat verkeersmanagement in de steden moeten we ergens testen."

Meest gelezen