Russische ambassadeur in Nederland op het matje geroepen vanwege MH17

De ambassadeur van Rusland is in Nederland op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. Het internationaal onderzoeksteam JIT bracht naar buiten dat er "sterke aanwijzingen" zijn dat de Russische president Vladimir Poetin betrokken is geweest bij de inzet van de Buk-raket die vlucht MH17 heeft neergehaald.

De ambassadeur moest tekst en uitleg geven, aldus Rutte. Hij zei niets te zien in het voorstel van regeringspartij D66 om de Russische ambassadeur uit te wijzen. Het kabinet wil volgens hem de communicatielijnen met het Kremlin open houden. Als de Russische ambassadeur wordt uitgewezen, zal ook de Nederlandse ambassadeur door Moskou als vergelding worden uitgewezen.

Vlucht MH17 van Malaysian Airlines, vertrokken vanuit Amsterdam en onderweg naar Kuala Lumpur, stortte op 17 juli 2014 neer boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne, meer bepaald nabij Hrabove, in de provincie Donetsk, waar pro-Russische rebellen actief zijn. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. De meesten van hen waren Nederlanders, 196 om precies te zijn, maar er waren ook 6 Belgische slachtoffers.

Na uitvoerig internationaal onderzoek bleek dat het vliegtuig wel degelijk werd neergeschoten vanuit pro-Russisch rebellengebied. Met een Russische Boek-raket, die vanuit Rusland naar Oekraïne was gebracht. Er wordt vanuit gegaan dat het vliegtuig per ongeluk is neergeschoten, omdat men dacht dat het om een militair toestel ging.

Meest gelezen