BELGAIMAGE

Man staat niet langer systematisch voor vrouw in belastingaangifte: leeftijd in plaats van geslacht bepaalt volgorde

Vanaf dit jaar staan bij de belastingaangifte van gehuwde of wettelijk samenwonende koppels de gegevens van de man niet langer systematisch voor die van de vrouw. “Tijden veranderen, en onze samenleving moet zich daaraan aanpassen”, verklaart minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Voortaan wordt wie het oudst is als eerste in de linkerkolom vermeld.

Het is zo’n automatisme dat velen er niet bij stilstaan, maar de gegevens van de man staan systematisch voor die van de vrouw in een gezamenlijke belastingaangifte. “Genoeg geweest”, moeten verschillende maatschappelijke organisaties hebben gedacht. Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem trokken zij al enige tijd aan zijn mouw om hier verandering in te brengen. En hij heeft geluisterd.

“Tijden veranderen, onze fiscaliteit moet zich daaraan aanpassen. Vanaf de volgende belastingaangifte (inkomstenjaar 2022, aanslagjaar 2023 nvdr.) hanteren we de leeftijd in plaats van het geslacht als criterium. Als de vrouw ouder is dan de man, zal zij als eerste op de aangifte staan. Op die manier verzekeren we neutraliteit”, legt hij uit. “Bij koppels waarbij beide personen hetzelfde geslacht hebben, wordt dit criterium al gehanteerd. We trekken die lijn nu dus door naar iedereen.”

In praktijk zullen 538.180 aangiften – 23 procent van alle gezamenlijk belastbare dossiers – worden aangepast. “Zij zullen tijdig op de hoogte worden gebracht”, aldus Van Peteghem.

Meest gelezen