Nieuwe restanten ontdekt tijdens renovatie Burcht van Brustem

Tijdens de renovatiewerken aan de Burcht van Brustem (Sint-Truiden) zijn er nieuwe, archeologische restanten teruggevonden. Het gaat over de ontdekking van een tweede bruggenhoofd, een versterkte constructie waar een brug met de oever verbonden is. Het pas ontdekte bruggenhoofd zal net zoals een eerder gevonden bruggenhoofd gebruikt worden om een nieuwe brug naar de burchtruïne te bouwen.

De renovatiewerken van de beschermde overblijfselen van de Burcht van Brustem (Sint-Truiden) zijn al een tijdje aan de gang, maar in december heeft het renovatieteam een belangrijke archeologisch ontdekking gedaan. Tijdens graafwerken zijn ze gestoten op een tweede bruggenhoofd van de historische burcht. 

De aanwezigheid van één bruggenhoofd, een versterkte constructie waar een brug met de oever verbonden is, is al langer bekend. Het oorspronkelijke bruggenhoofd zou zelfs deel uitmaken van een nieuwe brug die de bezoekers later naar de burcht zal leiden. De vondst van een tweede bruggenhoofd is goed nieuws, want nu zal de nieuwe constructie kunnen rusten op twee historische bruggenhoofden. 

Beter bewaard

De ontdekking van het tweede bruggenhoofd brengt ook heel wat archeologische belangstelling met zich mee. "Dit bruggenhoofd lijkt wel het spiegelbeeld te zijn van het eerste bruggenhoofd, maar het is veel beter bewaard gebleven", zegt schepen Mieke Claes (N-VA). "Het is ook opgebouwd uit bakstenen en er zijn nog veel details zichtbaar van siervoegen en afwerklagen. Deze vondst geeft de burchtruïne nog meer historische waarde." Er zal ook een bijkomend archeologisch onderzoek uitgevoerd worden.

Het tweede bruggenhoofd zal net als het eerste gerenoveerd worden.

De stad hoopt de renovatie van de burchtruïne af te ronden tegen eind maart. De afwerking van de trappen en de brug die bezoekers naar de burcht zal leiden, wordt geschat op eind mei. Tegen het begin van de zomer wordt er een grindpad rond de burcht aangelegd en later zal de site ook nieuwe beplanting krijgen.

Meest gelezen