foto VRT NWS

OCMW Gent geeft veel vaker psychologische hulp sinds corona: "Ruim een derde meer dossiers"

Het aantal Gentenaars dat psychologische hulp krijgt, is sinds de coronacrisis met ruim een derde gestegen. Vorig jaar behandelde het OCMW bijna 2.300 dossiers. "We ondersteunen zelf waar nodig, maar verwijzen ook door naar andere professionele hulp", klinkt het bij de stad. 

Het aantal Gentenaars dat bij het OCMW aanklopt voor psychologische hulp, blijft jaar na jaar stijgen. Sinds corona is het aantal dossiers met 35 procent toegenomen. Dat blijkt uit een vraag van gemeenteraadslid Emilie Peeters (Vooruit). Vorig jaar behandelde de dienst 2.260 dossiers, in 2019 waren het er 1.668. Gent komt in zo’n 300 gevallen financieel tussen, dat is vier keer vaker dan voor corona. 

"Sinds corona zetten we vijf extra psychologen in om de stijgende vraag aan te kunnen. Zij gaan onder meer de straat op en zijn aanwezig in wijkgezondheidscentra om mensen te bereiken", zegt schepen Rudy Coddens (Vooruit). De dienst telt door de uitbreiding 24 personeelsleden. De psychologen begeleiden en verwijzen door als het nodig is. "Ze doen hun uiterste best, de druk is groot. We werken efficiënt, maar lopen jammer genoeg ook aan tegen drempels én lange wachtlijsten." 

Vaker complexe hulpvragen

De stad ziet meer mensen met complexe hulpvragen. Ze hebben niet alleen nood aan psychologische ondersteuning, vaak zijn er ook nog andere problemen of drempels. "We zien bijvoorbeeld mensen met persoonlijkheidsproblemen, mentale beperkingen, verslavingen of taalproblemen." Zij kunnen niet altijd in de gewone zorg terecht. "Het is belangrijk dat verschillende diensten binnen én ook buiten de stad goed samenwerken." 

Samenwerkingen buiten Gent

De psychologische dienst van Gent werkt samen met 16 andere OCMW’s. “Als grote stad hebben we de plicht om bij te springen als er een grote nood is in kleinere gemeenten. Het werk dat bij onze dienst gebeurt, maakt een enorm verschil”, besluit Coddens.  

Meest gelezen