VRT lanceert EDUbox rond cyberveiligheid voor jongeren

De maatschappij wordt steeds digitaler, ook voor jongeren. Zij kunnen zich geen leven meer voorstellen zonder sociale media, games en webshops. Maar al die toepassingen zijn ook het speelterrein van cybercriminelen. De EDUbox Cybersecurity toont jongeren de risico’s en leert hen hoe je digitale tools juist en verantwoord gebruikt.

Jongeren lijken soms wel vergroeid met hun smartphone. Ze staan ermee in contact met de hele wereld, amuseren zich uren aan een stuk op TikTok en nemen talloze foto’s per dag. Toch blijkt hun kennis over digitale tools eerder beperkt te zijn. Daarom is het belangrijk dat ze zich bewust worden van de gevaren en dat ze leren hoe zich het best wapenen tegen mensen die het minder goed met hen menen.

VRT lanceert daarom een EDUbox rond het thema, het kant-en-klaar lespakket voor leerlingen uit het secundair onderwijs. De 'EDUbox Cybersecurity: digitale bescherming als goede gewoonte' wil jongeren informeren en hen de vaardigheden aanleren waarmee ze zich online goed kunnen beschermen.

In eerste instantie gaan de leerlingen dieper in op hun eigen digitale voetafdruk. Ze leren wat hacken is en welke gevolgen dat kan hebben in ons persoonlijk leven én in de samenleving. Nadien krijgen ze een introductie in de trukendoos van een hacker en kruipen in de huid van een ethische hacker, opdat ze het gemak waarmee cybercriminelen soms hun slag slaan beter leren herkennen.

Ten slotte gaan ze ook aan de slag met een speciaal voor deze EDUbox ontwikkelde simulator, waarbij de jongeren de zwaktes in een systeem moeten proberen achterhalen en het te leren beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Bekijk hier enkele beelden uit de EDUbox en lees daaronder verder:

Zelfstandig groepswerk

Dit educatief pakket is specifiek op maat van jongeren gemaakt. In de klas kunnen leerlingen in kleine groepjes zelfstandig aan de slag gaan met fysieke fiches of een digitale variant op een interactieve website. Die inhoud is gekoppeld aan een uitgebreid luik met audiovisueel materiaal.

De EDUbox start met een introductie, gevolgd door een stukje theorie en verschillende opdrachten en interactieve spelelementen. De VRT maakte voor de gelegenheid ook educatieve video’s met verschillende experten. Onder meer Inti De Ceukelaire (ethische hacker) en Michel Van Strythem (commandant Cyber Command van het Belgische leger) leggen uit wat ze precies doen.

De EDUbox Cybersecurity is ook integraal in het Frans beschikbaar, waardoor taalleerkrachten hem kunnen inzetten in hun tijdens de lessen Frans.

Meer weten? Op deze pagina vind je meer informatie over de inhoud van de EDUbox en hoe je hem kan gebruiken.

EDUbox

EDUbox is een educatief en interactief concept om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Eerder kwamen al onderwerpen als duurzaamheid, identiteit, sociale media en wij-zij-denken aan bod. De EDUbox Cybersecurity is al het negentiende lespakket in de reeks.

Ben je leerkracht? Dan werk je met dit gratis leermiddel aan specifieke eindtermen van verschillende sleutelcompetenties (zoals digitale competenties, burgerschap en kritisch denken).

Dit lespakket is tot stand gekomen in samenwerking met B-Bico, Brightlab, Centrum voor Cybersecurity, Cyber Security Coalition, Digital for Youth, DNS Belgium, Imec en Mediawijs. De simulator werd ontwikkeld door Tree Company, een innovatiebureau dat via online tools mensen wil informeren over en betrekken bij maatschappelijke thema's.

Meest gelezen