Videospeler inladen...

Oekraïens president Zelenski reist voor het eerst door Europa sinds de oorlog: "Hij is heel goed in PR"

Londen, Parijs en straks Brussel. Sinds de oorlog spreekt de Oekraïense president Volodimir Zelenski de wereld toe via videoverbindingen, maar stilaan reist hij over zijn landsgrenzen heen. Eind december was hij nog in de VS, nu is hij op tournee door Europa. Laura Vansina, Rusland- en Oekraïne-expert, legt in "VRT NWS laat" uit waarom hij dat nu wél doet.

In de eerste plaats is het bijna een jaar sinds de invasie van Rusland. "Dit is een manier om de oorlog weer hoog op de westerse politieke agenda en de publieke opinie te zetten." Volgens Vansina is het namelijk normaal bij zulke gebeurtenissen dat de aandacht na een tijdje wegdeemstert. "Het feit dat we er hier vanavond over bezig zijn, toont dat zijn strategie werkt."

Daarnaast geeft dit Zelenski de kans om te onderhandelen over leveringen van wapens. "Die persoonlijke relaties onderhouden is heel belangrijk, en face to facecontact is toch wat anders dan achter een scherm. In het Verenigd Koninkrijk heeft hij bijvoorbeeld gevechtsvliegtuigen gevraagd. Het antwoord daarop is dat ze op z’n minst piloten gaan trainen op westerse gevechtstoestellen."

BEKIJK - De Oekraïense president Zelenski op bezoek in het Verenigd Koninkrijk:

Videospeler inladen...

Ook het fotomoment is niet te onderschatten. Zelenski staat op de foto met de Britse koning en premier. Toen hij in Parijs aankwam, werd hij dan weer met open armen door zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron ontvangen. "Die symboliek is heel erg belangrijk", zegt Vansina. "Zelenski kan hiermee aan de wereld tonen welke bondgenoten hij heeft."

BEKIJK - Oekraïens president Zelenski krijgt van president Macron de Légion d'honneur, de hoogste Franse onderscheiding:

Videospeler inladen...

Tijdens zijn speech in het Verenigd Koninkrijk geeft hij een helm van een Oekraïense gevechtspiloot cadeau. "Dat is een helm van een van de beste gevechtspiloten in Oekraïne, die dus de meeste Russische gevechtsvliegtuigen heeft neergeschoten. Daarop had de piloot geschreven: "We have freedom, give us the wings to fight it". Wat opnieuw symbolisch erg sterk is. Zelenski is heel sterk in die PR."

Hoe staat het met de oorlog?

Achter heel die symboliek schuilt natuurlijk de oorlog. "Het is nu een soort loopgravenoorlog geworden. We zitten in een statische fase waar eigenlijk niet veel beweegt", duidt Vansina. "Momenteel zijn er 75 procent minder artillerieschoten per dag dan een paar maanden geleden. Het is een beetje stilte voor de storm. Binnen enkele weken verwachten we dat er een lente-offensief aankomt. De vraag is wie er eerst zal bewegen."

In het zicht van dat lente-offensief probeert Zelenski zoveel mogelijk materiaal te verkrijgen. "Aan de ene kant heeft het Westen gezegd dat ze Oekraïne willen blijven steunen. Aan de andere kant moeten ze zien dat ze hun eigen stock niet te veel uitputten." Vansina twijfelt of er nog tussen Rusland en Oekraïne onderhandeld zal worden. "Het is belangrijk om die kanalen open te houden, maar het probleem is dat de basisvereisten van beide landen zo ver uit elkaar liggen dat er geen gemeenschappelijke grond is om met elkaar in gesprek te gaan."

Meest gelezen