Videospeler inladen...

15.000ste Oekraïner in Vlaanderen schrijft zich in om cursus Nederlands te volgen in Wuustwezel

In een opvangcentrum in Wuustwezel heeft de 15.000ste Oekraïner in Vlaanderen zich ingeschreven om een cursus Nederlands te volgen. De oorlog met Rusland is bijna een jaar bezig en daarom zijn lessen Nederlands zeer nuttig voor de vluchtelingen. In het opvangcentrum van Wuustwezel wonen 90 Oekraïners. 

Over heel Vlaanderen hebben 15.000 Oekraïners zich ingeschreven om een cursus Nederlands te volgen. Die 15.000ste inschrijving vond plaats in het opvangcentrum in Wuustwezel, waar Mieke Augustijns lesgeeft: "We starten met de basis uit het eerste leerjaar, met klinkers en medeklinkers. Dan gaan we verder met woordenschat en na een paar maanden leren we hen ook grammatica."

Mieke stond 35 jaar voor de klas in het basisonderwijs en is ondertussen al 10 jaar met pensioen. "Het grote verschil met voor een klas kinderen te staan, is dat de Oekraïners hier beseffen dat ze de taal nodig hebben om hier aanvaard te worden in de maatschappij."

In het opvangcentrum van Wuustwezel zijn er 6 lesgevers. "We geven allemaal 2 per week een les van anderhalf uur. Daarnaast krijgen ze ook nog taken mee naar huis." In het opvangcentrum zitten 90 Oekraïners. "Omdat ze hier ook samen wonen, helpen ze elkaar voortdurend met vertalen en huiswerk. Dat is fantastisch om te zien."

BEKIJK - Juf Mieke en haar Oekraïense klas:

Videospeler inladen...

Moeilijke taal

De Oekraïense Valeria woont al 7 maanden in Wuustwezel en kan na enkele maanden al goed Nederlands: "De lessen gaan heel goed. Nederlands is een mooie, maar wel een moeilijke taal. Toch wil ik het heel graag kunnen spreken en lezen." Die motivatie vindt juf Mieke terug bij veel Oekraïners. "Ze willen hier aan het werk en daarvoor moet je de taal kennen. Ze willen ook graag hun kinderen, die hier naar school gaan, begeleiden met huiswerk", zegt Mieke.

De vluchtelingen krijgen ook hulp van Agentschap Integratie en Inburgering. "Wij registreren de vluchtelingen voor individuele projecten, zoals een cursus Nederlands of cursussen maatschappelijke oriëntatie", vertelt projectbegeleider Daria Egorova, die als tolk optreedt tijdens het inschrijven van de Oekraïners. "Ze willen ook graag de Nederlandse taal leren, omdat ze zo dankbaar zijn dat ze hier mogen verblijven."

15.000 inschrijvingen

Vlaams minister voor Inburgering, Bart Somers (Open Vld), was ook aanwezig voor de 15.000ste inschrijving voor een cursus Nederlands. "Dit is een ongelofelijk engagement van de vluchtelingen. Ze willen de taal leren om op eigen benen te staan", vertelt de minister. Die bedankte ook de lokale besturen voor hun harde werk. "We moeten eigenlijk vooral de vrijwilligers bedanken die hier lesgeven, opvang bieden en helpen in het centrum", zegt burgemeester Dieter Wouters (CD&V). 

Meest gelezen