Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Intercultureel centrum De Centrale in Gent organiseert muzikaal benefiet voor slachtoffers van aardbeving

In Gent vindt zondag een groot muzikaal benefiet plaats na de aardbeving in Turkije en Syrië. De verschillende gemeenschappen slaan de handen in elkaar om in De Centrale een ingetogen evenement op poten te zetten. De bedoeling is dat muzikanten van allerlei origine muziek komen spelen. Er is ook een groot buffet met zelfgemaakte gerechten. De organisatoren hopen minstens 10.000 euro op te halen.

Het intercultureel centrum De Centrale in Gent wou iets doen omdat veel medewerkers zich enorm betrokken voelen als ze de beelden vanuit Turkije en Syrië zien. Sommigen hebben kennissen, vrienden en familieleden onder de slachtoffers.  "Het is verschrikkelijk", zegt een van de organisatoren Yilmaz Koçak. "Hoe meer de minuten, uren en dagen voorbij gaan, hoe meer het dodental stijgt. En dat zorgt voor een ongeziene solidariteit bij de mensen. Je zit soms aan de grond genageld, maar toch kun je met kleine stapjes het grote verschil maken." En dus besliste De Centrale om een benefiet te organiseren met muziek en eten. Om geld op te halen en de mensen een hart onder de riem te steken.  

Kleine stapjes kunnen een groot verschil maken

Yilmaz Koçak, De Centrale

Kokkerellen

Het wordt een ingetogen benefiet met een line-up aan artiesten van verschillende origine. "Het is geen gestroomlijnd programma, de bedoeling is dat de mensen komen, een paar liedjes zingen en de microfoon aan de volgende geven", legt Koçak uit. En ook het verenigingsleven sprong meteen op de kar. Dat gaat thuis koken en op het benefiet verkopen ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving. "We hebben gezegd: maak wat je zelf superlekker vindt, kook dat thuis, breng het naar De Centrale en wij zorgen dat het verkocht geraakt. De opbrengst gaat integraal naar het Rode Kruis." 

Minstens 10.000 euro

Wie naar het evenement wil komen, betaalt 20 euro inkom. "Het is wel hartverwarmend dat mensen thuis willen koken en dat we daar geld mee ophalen, maar het gaat nog sneller als mensen gewoon 20 euro inkomgeld betalen", weet Yilmaz Koçak. "En er zijn ook mensen die niet kunnen komen, maar wel willen bijdragen." Hij hoopt minstens 10.000 euro bijeen te halen.

Het muzikale benefiet vindt nu zondag 12 februari plaats in De Centrale in Gent van 12.00 uur tot 20.00 uur.  

Meest gelezen