Google Streetview

"Beste mensen, kruip wat dichter bij elkaar": verwarming kerk Lichtervelde is defect, priester geeft tips aan parochianen 

Sinds vorig weekend laat de verwarmingsinstallatie van de Sint-Jacobuskerk in Lichtervelde het afweten. Er moet een wisselstuk vervangen worden en dat zal minstens twee weken duren. “Ik ga de vieringen wat korter houden”, lacht pastoor Luc De Graeve.

De verwarmingsinstallatie van de kerk in Lichtervelde moest al een paar keer hersteld worden. Vorige vrijdag stelde de onderhoudsfirma vast dat de ventilator in de schouw stuk is. Het wisselstuk is niet in voorraad en moet zelfs gemaakt worden. “Als alles goed gaat, zal dat 14 dagen duren”, zegt pastoor De Graeve. “We hopen dat het geen 3 weken wordt, want met dergelijke zaken weet je maar nooit.”

Het is deze week redelijk koud en zonder verwarming is een uur stilzitten allerminst aangenaam. “Vorige zondag hadden we een speciale viering in de kerk en het was er toen elf graden. Ik heb toen gezegd: beste mensen, zit een beetje dichter bij elkaar, ik ga de viering wat korter houden en we gaan wat meer rechtstaan en terug gaan zitten.” Op die manier pakt priester Luc dit verwarmingsprobleem aan.

Ook komend weekend ga ik wat minder lang preken en een strofe minder zingen
Pastoor Luc De Graeve

Een andere oplossing voor dit verwarmingsprobleem was er niet. “We dachten eerst om de kerk te verwarmen met elektrische kachels, maar dan moesten we een generator huren en dat zou al 1.000 euro kosten, alleen nog maar voor de basis”, meent de pastoor. “Een andere locatie opzoeken is ook moeilijk, want veel kerkbezoekers wonen in de buurt en hebben misschien geen vervoer.”

Warme kerk

Dat er geen verwarming is in de kerk is volgens pastoor De Graeve niet uitzonderlijk. “Wij hebben in Lichtervelde nog geluk dat we mógen stoken. Daardoor hebben we een warme kerk. In verschillende steden zoals Brugge steken ze al even geen verwarming meer aan. Daar weten de mensen dat het er koud zal zijn.”

Meest gelezen