Partijleider van de extreemrechtse partij "Nationale Partij-Grieken"
Copyright 2013 The Associated Press. All rights reserved

Extremistische partijen worden geweerd uit Grieks parlement

Het Griekse parlement heeft een wet goedgekeurd die partijen met criminele leiders uitsluit van verkiezingsdeelname. Met deze wet wil de Griekse regering extremistische partijen uit het parlement weren. De extreemrechtse partij "Nationale Partij-Grieken" kan hierdoor niet meer deelnemen aan de verkiezingen in april. De beslissing valt niet in goede aarde bij de oppositie. Volgens hen is dit een politieke stunt van de zittende rechtse regeringspartij. Op deze manier is zij de meest rechtse optie voor de kiezer. 

In Griekenland kunnen partijen waarvan de partijleider een strafblad heeft, niet meer deelnemen aan de parlementsverkiezingen. Die wetswijziging werd gisteren aangenomen in het 300-koppige parlement. Hierdoor kan de extreemrechtse partij "Nationale Partij-Grieken" niet deelnemen aan de verkiezingen die gepland staan in april. De peilingen voor de aankomende parlementsverkiezingen toonden aan dat de extreemrechtse partij vermoedelijk de kiesdrempel van 3 procent zou halen. Daardoor zou ze zetels in het parlement kunnen bemachtigen. 

In de toekomst zal een hooggerechtshof beslissen of partijen voldoen aan de voorwaarden om zich verkiesbaar te stellen. 

Een anti-migratie protest onder leiding van veroordeelde partijleider Ilias Kasidiaris (links)
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de Griekse regering is deze wetswijziging bedoeld om te voorkomen dat extreemrechts electoraal succes boekt. Dat was het geval in 2015, toen de neonazistische partij "Gouden Dageraad" 18 van de 300 zetels in het parlement voor zich won. "Niemand in deze ruimte wil nog eens meemaken dat de parlementaire vertegenwoordiging van een minderheid leidt tot geweld tegen burgers en brute moorden", zei premier Kyriakos Mitsotakis bij de goedkeuring van de wijziging. 

Extreemrechts in Griekenland: van "Gouden Dageraad" tot "Nationale Partij-Grieken"

De "Gouden Dageraad" was een Griekse extremistische partij tot 2020. De partij had als doel alle immigranten, zowel legaal als illegaal, het land uit te zetten. Ook wilden ze gebieden, die tot het oude Griekenland behoorden, zoals de Turkse grootstad Istanbul, veroveren door middel van oorlog. In 2015 was de partij de derde grootste partij in Griekenland. De internationale en nationale verontwaardiging over de stemuitslag was groot. Er is toen een onderzoek naar de partij gestart.  

5 jaar later, in 2020, werd de partij door de rechter bestempeld als criminele organisatie. Daardoor hield de partij op met bestaan. Enkele partijleden kregen ook een individuele straf. Ilias Kasidiaris, partijlid en woordvoerder van "Gouden Dageraad", kreeg een gevangenisstraf van 13 jaar. Hij werd, samen met andere leden, veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij de moord op een antifascistische rapper, het inzetten van knokploegen tegen migranten en poging tot moord op Egyptische vissers. 

Ilias Kasidiaris richtte in diezelfde periode de Griekse partij "Nationale Partij-Grieken" op. Die partij is de facto een nakommeling van de "Gouden Dageraad". 

Met een veroordeelde partijleider, Ilias Kasidiaris, kan de Griekse "Nationale Partij-Grieken" niet meer deelnemen aan de verkiezingen. Ilias Kasidiaris beschrijft de wetswijziging als een "samenzwering tegen de democratie". Hij eist vanuit zijn cel dat de wet per direct wordt ingetrokken. 

Kasidiaris is niet de enige die kritiek heeft op de wetswijziging. De linkse oppositiepartij Syriza ziet de wetswijziging als een tactiek van de huidige rechtse regering. De huidige regeringspartij is op deze manier de meest rechtse optie voor de kiezer.  

Meest gelezen