Athenchen (Wikimedia.org)

Gevolgen voor Stad Diest ook twee maanden na hacking nog steeds voelbaar: "Kost ons honderdduizenden euro's"

Twee maanden nadat de computersystemen van de stad Diest zijn gehackt door criminelen, kampt Diest nog altijd met problemen. Zo kunnen meldingen van inwoners soms trager behandeld worden en documenten kunnen op het stadhuis alleen met een grote omweg worden afgedrukt.

Intussen is het twee maanden geleden dat het stadsbestuur van Diest het slachtoffer werd van een cyberaanval. De gevolgen van de hacking zijn vandaag nog steeds voelbaar. "De problemen zijn helemaal nog niet achter de rug. Er wordt nog iedere dag aan gewerkt. We hopen dat alle diensten na de paasvakantie weer volledig operationeel zullen zijn", legt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) uit.

De stad huurt experts in om de heropstart mee te begeleiden. "We willen zoveel mogelijk dat proberen te recupereren. Dat lukt stapje voor stapje. We hopen dat we de basisvoorzieningen snel opnieuw kunnen normaliseren. De kosten lopen nu al op tot in de honderdduizenden euro's. En de eindafrekening is nog niet gemaakt. We starten echt vanaf nul opnieuw op dus dat is een heel dure investering", aldus nog de burgemeester.

Geboortebos moet wachten

Een heel concreet gevolg van de cyberaanval dat nog steeds aansleept, zijn de problemen met de printers op het stadhuis. Elke dienst moet bestanden eerst als pdf-bestand opslaan, vervolgens dat bestand op een USB-stick zetten en daar telkens fysiek mee naar een kopieerapparaat lopen. Alleen op die manier kunnen gemeentelijke documenten op dit moment worden afgedrukt.

Ook de aanleg van een nieuw geboortebos moet door de hacking worden uitgesteld. Alle ouders van een nieuw kindje waren uitgenodigd op zaterdag 11 februari om een boom voor hun kind te komen planten op een terrein aan de Acaciastraat. Maar door de cyberaanval moest het openbaar onderzoek worden overgedaan en wordt de plantactie uitgesteld tot de vergunningen op een correcte manier in orde zijn gebracht.

Meest gelezen