Videospeler inladen...

"De MR gaat een Trumpiaanse richting uit": Voormalig MR-minister Jean-Luc Crucke stapt over naar Les Engagés

Voormalig Waals minister Jean-Luc Crucke verlaat de MR en stapt over naar Les Engagés (het vroegere cdH). Dat is bekendgemaakt op een persconferentie, waar Crucke met een sneer uithaalde naar zijn voormalige partij.

Jean-Luc Crucke nam begin vorig jaar ontslag als minister van Begroting in de Waalse regering. De maanden voordien was hij geregeld in aanvaring gekomen met voorzitter Georges-Louis Bouchez. Crucke wist diens flamboyante stijl niet te smaken en sprak zich daar ook over uit. Op een gezamenlijke persconferentie klonk het dat Crucke "niet meer op dezelfde lijn zat als de voorzitter". Hij zei dat hij zijn beslissing zonder inmenging van buitenaf genomen had, al blijft de vraag in hoever Bouchez druk heeft uitgeoefend.

Na zijn ontslag werd Crucke door de MR naar voren geschoven om voor de partij in het Grondwettelijk Hof te gaan zitten, maar Crucke weigerde dat. In de plaats daarvan knoopte hij gesprekken aan met Les Engagés en Défi, om een nieuwe beweging op te richten. Die kwam er uiteindelijk niet.

Vandaag kondigde Crucke aan dat hij de overstap maakt naar Les Engagés. "Ik blijf het sociale en groene liberalisme uitdragen", zei hij op een gezamenlijke persconferentie. "Dat vond ik niet meer terug in een beweging die steeds rechtser wordt, met Trumpiaanse allures." Een duidelijke sneer naar de MR van Georges-Louis Bouchez.

BEKIJK - "Ik was gewend aan een zekere agressie in de omgang", zegt Crucke over de MR op de persconferentie:

Videospeler inladen...

Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés, noemt de komst van Crucke "een sterk en betekenisvol politiek signaal". Crucke zal zich bij Les Engagés voornamelijk bezighouden met klimaat- en energiedossiers.

Meest gelezen