James Arthur Photography

Kraakpand met honderden mensen in Schaarbeek wordt volgende week ontruimd

Het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek, waar honderden asielzoekers en daklozen verblijven, wordt volgende week ontruimd. Dat hebben de federale overheid, het Brussels gewest en de gemeente Schaarbeek bekendgemaakt.

In een persbericht zeggen de federale overheid, het Brussels gewest en de gemeente Schaarbeek dat ze zijn overeengekomen dat er een einde moet komen aan de onmenselijke situatie waarin de mensen verblijven. Het gebouw wordt al zo'n drie maanden ingenomen door mensen zonder een dak boven hun hoofd, van wie het overgrote deel asielzoekers zijn die niet terecht konden in het reguliere opvangnetwerk van Fedasil. 

Naar schatting 900 à 1.100 mensen verbleven wekenlang noodgedwongen in een onhygiënische en onveilige situatie. Er brak ook al eens brand uit en er viel een dode na een steekpartij. Fedasil zet zich intussen in om alle asielzoekers die recht hebben op een onderdak onder te brengen in een van hun centra.

Hardhandige uitzetting vermijden

Tegen volgende week maandag zullen meer dan 700 asielzoekers elders ondergebracht zijn, luid het. Volgende week dinsdag zullen de 100 mensen die nog overblijven naar een noodopvang van het Brussels Gewest worden overgebracht.

Volgende week woensdag wordt het gebouw met de hulp van de politiediensten volledig leeggemaakt en vergrendeld. In het gebouw is een informatiecampagne gestart om de bewoners te informeren over de wijze waarop de ontruiming zal plaatsvinden.

Vorige maand hebben de diensten van Fedasil, Samusocial en het Brussels Gewest 784 bewoners van het kraakpand in de Paleizenstraat kunnen screenen. 735 van hen bleken recht te hebben op opvang, 49 anderen niet.

Los van die screening was Fedasil al sinds 20 december vorig jaar bezig met een eigen identificatieoperatie. In dat kader zullen tegen maandag zo'n 700 mensen uit het kraakpand bed, bad en brood krijgen in het netwerk van Fedasil. De laatste weken blijkt Fedasil er dan toch in geslaagd te zijn om meer opvangcapaciteit vrij te maken voor de bewoners van het kraakpand.

Meest gelezen