foto Visit Gent
© Corlazzoli, All Rights Reserved

Overheid bestelt studie van bijna half miljoen euro over toekomst oud justitiepaleis in Gent

De federale overheidsdienst Regie der Gebouwen wil tegen volgend jaar een masterplan over de renovatie en restauratie van het oud justitiepaleis aan het Gentse Koophandelsplein. Een studieteam kreeg de opdracht om een onderzoek uit te voeren, ook de inrichting van de omgeving zit in de opdracht. De Regie voorziet bijna een half miljoen euro voor de studie. 

Het oude justitiepaleis in het centrum van Gent kreeg al verschillende opfrisbeurten, de laatste dateert van 2000. Toen werd de gevel aangepakt. Het gebouw dateert van 1930 en is een beschermd monument. De Regie der Gebouwen bestelt nu een studie om een masterplan op te stellen voor het gerechtshof. Opvallend is dat niet alleen het gebouw zelf, maar ook de omgeving deel uitmaken van de opdracht. 

Aan het Koophandelsplein, waar het gebouw staat, zijn er ingrijpende veranderingen gepland. De terrassen worden er uitgebreid en het Operagebouw in de buurt krijgt een grondige renovatie. Het is geen geheim dat de stad hoopt dat het voorplein van het justitiepaleis, dat nu gebruikt wordt als parking, omgevormd kan worden tot een volwaardig plein. Dat kan voorlopig nog niet, omdat het in beheer is van de Regie. 

Justitie blijft

Het gebouw zal, los van de uitkomst van het plan, dienst blijven doen als rechtbank. Het Hof van Beroep houdt er nog zitting en dat zal in de toekomst ook het geval zijn. De overige rechtbanken zitten sinds 2007 in het nieuwe justitiepaleis. In het oude gebouw heeft de federale politie op dit moment ook een cellencomplex, ook dat blijft in de toekomst behouden. Volgens de Regie is een grondige renovatie er wel nodig om te voldoen aan de moderne normen.

Studie en voorontwerp

Het studiebureau moet een groot vooronderzoek doen om rekening te houden met de functies van het gebouw en de omgeving errond. Daarna stelt het team een voorontwerp op en maakt het ook een kostenraming van alle werken. Het is de bedoeling dat de renovatie, restauratie en herinrichting in verschillende fases zal gebeuren. Het hele masterplan moet in de lente van 2024 af zijn. De studie kost 460.000 euro. 

Meest gelezen