Stad Hamont-Achel

Plannen voor de nieuwe sporthal in Achel voorgesteld, vooral bezorgdheid over geluidsoverlast en parking 

In Achel zijn de plannen voor de nieuwe sporthal De Koekoek en de heraanleg van 4 tennisterreinen voorgesteld aan de inwoners van Hamont-Achel. Die plannen zorgden lange tijd voor politieke spanningen maar zijn nu concreet. De meest voorkomende bezorgdheden tijdens de infoavond waren mogelijke geluidsoverlast door de tennisterreinen, te weinig parking en het verdwijnen van de omringende speeltuinen. Het openbaar onderzoek loopt tot 6 maart, tot dan hebben inwoners de kans om hun bezwaren in te dienen. 

"De nieuwe sporthal zal in het groen terechtkomen en we hebben geprobeerd het optimaal te doen passen in de omgeving. De sporthal zal voor een groot deel verdwijnen achter de bomen en verschijnt vanuit sommige hoeken zelfs volledig achter het groen. Het gebouw wordt zo laag mogelijk gebouwd met natuurlijke materialen en lichte kleuren", beschrijft Bas Symons, architect bij ZJA in Amsterdam en projectleider, tijdens de infoavond over de nieuwe sporthal in Achel. Inwoners van de stad Hamont-Achel waren welkom om de plannen te komen bekijken voor die nieuwe sporthal, maar ook de heraanleg van de 4 tennisterreinen. 

Die plannen zorgden lange tijd voor politieke spanningen in Hamont-Achel. "Het dossier is rond 2009 en 2010 begonnen, maar tijdens de legislatuur van 2012 is er volop aan gewerkt", begint burgemeester Theo Schuurmans (CD&V). "Eerst ging het om een beperkte uitbreiding dat resulteerde in een kant-en-klaar dossier, maar dat heeft toen de drempel van de verkiezingen niet gehaald. Toen begonnen onze voorgangers met een nieuw en duurder dossier, dat wij nu loyaal uitvoeren omdat voor een derde keer opnieuw beginnen niet haalbaar is." De plannen lijken nu steeds concreter te worden en het openbaar onderzoek is gestart. Nog tot 6 maart kunnen inwoners hun bezwaren indienen.

Zingend volk

De meest voorkomende bezorgdheden tijdens de infoavond waren mogelijke geluidsoverlast door de tennisterreinen, te weinig parking en het verdwijnen van de omringende speeltuinen. "Ik vind de plannen barslecht", zegt een inwoner en lid van de tennisvereniging in Achel. "Wij hebben een heel fijne tennisclub met ongeveer 200 leden. Als ze onze pleinen afbreken en wij 3 jaar lang niets meer hebben, kan ik je verzekeren dat er niets meer van de tennisclub overblijft. Want iedereen moet in die tussentijd elders terechtkunnen om te tennissen", zegt ze. 

Ze begrijpt de frustraties van de buurtbewoners als het gaat om geluidsoverlast en te weinig parking. "De mensen willen niet ver wandelen, ze parkeren hun auto liever in de wijk voor de deuren van de buurtbewoners. Dat zorgt vaak zelfs voor gevaarlijke situaties. Ik denk dat de nieuwe plannen dat niet gaan verbeteren. Er komt heel veel volk af op sommige wedstrijden. Je moet maar eens komen kijken in de wijk op zo'n zaterdag. Mijn buurman hoort al zingend volk naar hun auto wandelen tot 2 uur 's nachts."

Dezelfde locatie

"Ik begrijp dat men bang is voor geluidsoverlast door de tennisterreinen", reageert de burgemeester. "Er liggen nu ook 4 tennisterreinen op diezelfde locatie, dus ze weten hoe het geluid is, maar ze maken zich zorgen over hoe het gaat zijn met de nieuwe sporthal." Er is geen nieuw onderzoek gevoerd naar mogelijk geluidsoverlast, omdat de stad vindt een goede inschatting te kunnen maken met hoe het op dit moment is, aangezien de nieuwe sporthal op dezelfde locatie gebouwd zal worden. 

"Er komen een 30-tal parkeerplaatsen extra bij", gaat Schuurmans verder. "Op de piekmomenten is dat niet voldoende, daarom hebben we een principieel akkoord dat we de nabijgelegen speelplaats mogen gebruiken. Daar kunnen 50 à 60 auto's parkeren en op het Michielsplein, dat ook dichtbij is, meer dan 120. Als auto's daar naartoe geleid worden, moet dit normaal lukken." 

Over de speeltuinen die zullen verdwijnen, reageren heel wat inwoners teleurgesteld. "Die liggen rondom de huidige tennisterreinen en zullen verdwijnen doordat de nieuwe en grotere sporthal meer ruimte vraagt", zegt de burgemeester. "Op termijn willen wij terug verruimen en misschien bijkomende gronden verwerven voor nieuwe speeltuintjes. Maar er kan nog gespeeld worden op het beachvolleybal terrein." Verder zal er een stuk groen verdwijnen, maar komt er ook groen bij op andere plekken.

10 miljoen euro

Niet iedereen is negatief over de nieuwe plannen. Sommige inwoners, uit Hamont bijvoorbeeld, kwamen uit nieuwsgierigheid eens kijken op de infoavond. "Ik vind de plannen correct. Er heeft altijd een sporthal gelegen op die plek, net als tennisterreinen. Al begrijp ik de ergernissen van de buurtbewoners. Die moeten opgelost worden. Ik denk dat er al veel opgelost kan worden als de clubs zelf de weg wijzen naar de extra parking", zegt een van de inwoners van Hamont-Achel.

De nieuwe sporthal zal liggen tussen de Pastoor Bungenerslaan, de Koekoeksweg en de Grevenbroekstraat. Iets meer naar het zuiden dan waar de huidige sporthal ligt. Het gaat om een investering van meer dan 10 miljoen euro. 

radio2

Meest gelezen