Foto: Radio 2

Afbraak oud ziekenhuis Zwartzustersvest in Mechelen gestart: ruimte voor appartementen, woonzorgcentrum en publiek park

In Mechelen is gestart met de afbraak van het oude ziekenhuis op de site van Zwartzustersvest. Op de vrijgekomen ruimte komen het woonzorgcentrum Hof van Egmont, nieuwe appartementen, een parking en een publiek park. 

De afbraak van het oude ziekenhuis is gestart, omdat zorgbedrijf Rivierenland en stad Mechelen nieuwe plannen hebben met de voormalige ziekenhuissite aan de Zwartzustersvest. "We verhuizen woonzorgcentrum Hof van Egmont naar deze locatie, er komen 50 appartementen, 165 assistentwoningen, een ondergrondse parking en 60 procent van de locatie wordt een open, groene ruimte", zegt schepen van Stadsontwikkeling, Greet Geypen (Open Vld).

De site Zwartzustersvest ligt in de stadskern van Mechelen. Na de verhuis van AZ-Sint Maarten naar de nieuwe campus in Mechelen-Noord, namen het CAW en het Rode Kruis tijdelijk hun intrek in de gebouwen. Ondertussen staan de gebouwen al een tijdje leeg.

Het is een opportuniteit om onze stad te vernieuwen en te verbeteren

Mechels schepen van Stadsontwikkeling Greet Geypen (Open Vld)

De nieuwe plannen met de site aan het Zwartzustersvest behoren tot een groot stadsvernieuwingsproject. "Het is een opportuniteit om onze stad te vernieuwen en te verbeteren." De komst van woonzorgcentrum Hof van Egmont, dat nu aan de Speecqvest ligt, zorgt ook voor mogelijkheden. "De site aan de Speecqvest zullen we verkopen aan een privaatontwikkelaar, met voorwaarden rond duurzaamheid en gemeenschapsfuncties. Het moet een stadswijk in de stad worden", aldus schepen Geypen.

De afbraakwerken duren 7 tot 8 maanden. "Ondertussen gaan we de omgevingsvergunning indienen en hopelijk kunnen we in 2024 de werken opstarten. Hopelijk is het project helemaal klaar in 2026." Na de afbraakwerken vindt er eerst nog een archeologisch onderzoek plaats.

Hof van Egmont

Woonzorgcentrum Hof van Egmont zal een belangrijke rol spelen in het nieuwe project aan de Zwartzustersvest. "Er komen rond de 100 zorgflats, kamers voor mensen met dementie, 10 kamers voor kortverblijf, een dagverzorgingscentrum en een lokaal dienstencentrum", zegt schepen van Sociale Zaken en Welzijn, Gabriella De Francesco (Groen). "Een nieuwe plek, speciaal voor onze oudere inwoners."

Meest gelezen